Megvannak a Berlinale 2019-es nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.

A Fidelio.hu összeállítása (a teljes cikk képekkel ide kattintva olvasható)

A vasárnapig tartó 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon szombat este osztották ki a legrangosabb díjakat, az Arany és Ezüst Medvéket. A tíz napig tartó seregszemlén több mint 300 ezer néző láthatta a versenyfilmeket, mivel a fesztivál központja, a Berlinale Palast mellett az egész városban fesztiválhelyszínné alakultak a kisebb-nagyobb mozik.

A Juliette Binoche vezette zsűriben Justin Chang, Sandra Hüller, Sebastián Lelio, Rajendra Roy és Trudie Styler foglaltak helyet.

A legjobb filmnek járó Arany Medvét Nadav Lapid író-rendező Synonymes című mozija kapta.

A filmben egy fiatal tel-avivi férfi próbál boldogulni Párizsban egy francia-izraeli szótár segítségével. Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia. A nagyjátékfilmes mezőnyben 17 munka szerepelt. A zsűri az Ezüst Medvével François Ozon filmjét jutalmazták, amelyről itt részletesebben írtunk. Az igaz történet alapján forgatott Grâce à Dieu-ben három gyermekkori barát szedegeti össze emlékeit arról, hogyan bántalmazta őket Bernard Preyant katolikus pap. Az ügyből Franciaországban 2016-ban robbant ki botrány.

A legjobb új perspektívákat kínáló filmnek járó, a Berlinale alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjat a Systemsprenge, Nora Fingscheidt filmje vihette haza, aminek egy szerelmet kereső kilencéves kislány áll a középpontjában. A fiatal német rendező első egész estés filmjének címe egy szakkifejezés a német oktatási rendszerben, olyan gyerekeket jelöl, akiket különleges viselkedési rendellenességeik miatt nem tudnak beilleszteni az intézményrendszerbe. Egy ilyen gyerekről, a kilencéves Benniről szól a versenyfilm, amely jelentős kritikai sikert aratott. A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét Angela Schanelec kapta az Ich war zuhause, aber (I Was at Home, But). A filmben egy 13 éves kislány nyomtalanul eltűnik, majd egy héttel később ismét feltűnik. Az édesanyjának és a tanárainak azonban az egész életüket alapjaiban megrengető egzisztenciális kérdésekkel kell szembenézniük.

A legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét Yong Mei viheti haza a Di jiu tian chang-ban (So Long, My Son) nyújtott alakításáért. A filmben két házaspár az 1980-as évek Kínájának szociális és gazdasági változásai közepette próbál boldogul. Ugyanebben a filmben nyújtott alakításáért ítélték oda a legjobb színésznek járó Ezüst Medvét Wang Jingchun-nek.

A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medve a La paranza dei bambini (Piranhas) alkotóihoz vándorolt. A fiatalokból álló nápolyi bűnszervezetek világát bemutató olasz versenyfilm három forgatókönyvírója, Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi és a film alapját alkotó regény szerzője, a világhírű Roberto Saviano kapta meg. A kiemelkedő művészi teljesítményért Rasmus Videbæk operatőr kapta az elismerést az Ut og stjæle hester (Out Stealing Horses/Pferde stehlen)-ért.

Emellett magyar sikernek is örülhetünk. A Berlinalen számos független díjat is kiosztanak. Ilyen az LMBTQ-közösség által odaítélt Teddy-díj is. Ezzel az 1987-ben alapított díjjal azt az alkotást ismerik el, amelyek “a társadalom széles körében megjelenítve hozzájárulnak a tolerancia, az elfogadás, a szolidaritás és az egyenjogúság erősítéséhez.”

A legjobb rövidfilm Teddy-díját Buda Flóra Anna Entrópia című alkotása kapta.

A tízperces film három párhuzamos univerzum működését mutatja be, három fiatal nő életét, azonban a rendszerbe véletlenül bekerül egy légy, amely képes átjárni mindhárom világ között. Megnyit egy kaput, amelyen keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé. A több mint két évig készült film alkotófolyamatainak minden lépésében részt vett a rendező, akivel a Berlinalén beszélgettünk.

“Mivel saját magam kereséséből indultam ki, alapvetően nőként ábrázoltam a főszereplőimet, abszolút képekből és színekből inspirálódtam” – mondta az alkotó lapunknak.

A vasárnapig tartó 69. Berlinalén 74 országból 400 filmet mutatnak be. A díjakat szombat este adták át, az elismerések teljes listáját itt találják. A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11. nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait. Ez az utolsó Berlinale, amelyet a német Dieter Kosslick irányít, a 2001 óta hivatalban lévő fesztiváligazgatótól egy olasz-holland duó, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek veszi át a munkát.