Az Art-Mozi Egyesületről

Az Art-Mozi Egyesület célja az art filmeket vetítő, nemzetközi mozilánctól független mozik érdekeinek, s az artfilmeket forgalmazó magyarországi vállalkozások érdekeinek szervezett képviselete, védelme. Segíti a kulturális célú moziüzemeltetést támogató feltételrendszer kialakítását és fenntartását. Programokat hirdet az art mozik törzsközönségének megtartása, bővítése érdekében, együttműködést alakít ki az art filmeket vetítő mozik, vetítőhelyek között.

Feladata a magyarországi artfilm-terjesztő szakma nemzetközi képviselete, nemzetközi együttműködések kialakítása is, illetve a magyar terjesztők nemzetközi továbbképzéseken való részvételének segítése. Szorgalmazza a Magyarországon épülő, ill. felújításra, korszerűsítésre kerülő art mozik technikai fejlesztési, korszerű működési feltételrendszerét. Az egyesület céljai elérése érdekében az aktuális problémákról tanácskozásokat tart a magyarországi jelentősebb fesztiválokhoz, filmszemlékhez kapcsolódó szakmai programként (Jameson CineFest Miskolc, Kecskeméti Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Szolnoki Tudományos, ill. Képzőművészeti Filmszemle), vagy egy-egy vidéki tagmozi nagyobb eseményén (például a közelmúltban a debreceni Apolló 100. születésnapján, Szombathelyen a 40 éves születésnapját ünneplő AGORA–Savaria Filmszínház meghívására). Az éves rendes- és a háromévenként aktuális tisztújító közgyűléseit Budapesten tartja.

Mi az art mozi?

Olyan közösségi helyszín, amely műsorában túlnyomóan ún. artfilmeket szerepeltet. Hivatalos definciója szerint nem bevásárlóközpontban működik, illetve nem több, mint öt teremmel üzemel egy intézményen belül. Vetítéstechnológiája nem marad el a kereskedelmi (multiplex) moziktól, követi az aktuális minőségi elvárásokat (képfelbontás, vetítési módok, hangminőség tekintetétben egyaránt).
Feladatának tekinti a helyi közösségek számára elérhetően a kulturális helyszínként való működést, ahol tartalmas, értékes filmes és a társművészetekkel foglalkozó szakmai programra is van lehetőség, akár filmklubos csoportok, családok, diákok, helyi közösségek számára. Külön figyelmet szentel a hazai alkotásoknak, a magyar filmtörténet, filmkultúra terjesztésének.

Mit hívunk art filmnek?

A filmek, ahogy a mozik is, hivatalos hatósági eljárás keretében minősülhetnek artfilmnek, ennek szempontrendszerében többféle filmszakmai szempontot is megfogalmaztak (ilyen például nemzetközi fesztiválszereplés rangos filmfesztiválokon, vagy az adott film innovatív művészi megoldásai, mondanivalójának társadalmi jelentősége). A köznyelvben művészfilmnek nevezett alkotásokat mi itt inkább úgy szeretnénk meghatározni, mint olyan filmeket, amelyek tartalmas mondanivalóval, színvonalas, értékes ábrázolásmóddal bírnak, és valós problémákkal, valós élethelyzetekkel szembesítik a nézőket, gondolkodásra késztetik a közönséget. Reflektálnak múltunkra és jelenünkre, kérdéseket, párbeszédeket indítanak el. A rendezői és színészi alakítások nem feltétlenül a nagy nevek, hanem az egyéni teljesítmények függvényei, és nem a megszokott klisékkel élve igyekeznek sikert elérni.