Az Art Mozi Egyesület kiáltványa a MaNDA jogutód nélküli megszüntetésének terve ellen

Az Art Mozi Egyesület csatlakozik a Magyar Operatőrök Társaságához (H.S.C.) és a Magyar Filmművészek Szövetségéhez: aggodalmukat fejezik ki a MaNDA és benne a magyar filmarchívum bizonytalan jövője miatt.

Az Art Mozi Egyesület tagjai sorában tudja a magyar és külföldi művészfilmeket vetítő, a nemzetközi mozi láncoktól független mozik és az első sorban művészfilmeket forgalmazó magyarországi vállalkozások túlnyomó többségét, amelyek az art mozik nézőinek értékes filmekkel történő ellátását, a magyar nemzeti filmkincs és az egyetemes filmértékek széleskörű terjesztését tartják fő feladatuknak.

A Filmarchívum a magyar filmművészet és filmipar több, mint száz évének termését, alkotásait őrzi, köztük számtalan kiemelkedő filmművészeti értéket, amelyek nemcsak a magyar, de az egyetemes filmkultúrát is gazdagítják. A gyűjtemény a magyar nemzeti kultúra része, megőrzése, gyarapítása, folyamatos karbantartása, a filmek restaurálása, közönséghez történő mind szélesebb körű eljuttatása, hasznosulásuk biztosítása össznemzeti érdek.

Egyetértve a Magyar Filmművészek Szövetségének és a Magyar Operatőrök Társaságának felhívásával, kérjük, hogy biztosítsák a Filmintézet/Filmarchívum szervezeti önállóságát, s biztosítsanak megfelelő anyagi forrásokat a Filmintézet számára meghatározott, s a jogelőd intézmények tevékenységében még szereplő feladatok színvonalas ellátására.” – olvasható a kiáltványban.