Fellini – A lélek festője

Bemutató: 2020. december 3.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Eredeti cím: Fellini degli spiriti
Feliratos, olasz-francia-belga dokumentumfilm, 100 perc, 2020
Korhatár: 12E

Vetítési időpontok november 8-án, az Európai Art Mozi Napon:

13:15 Művész Mozi, Budapest
13:30 Apolló Mozi, Debrecen
13:30 Cinema Bridge Mozi, Gyöngyös
14:00 Nádasdy Filmszínház, Szigetszentmiklós
14:00 Agora Savaria Filmszínház, Szombathely
14:00 Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest
15:00 Belvárosi Mozi, Szeged
15:00 P’Art Mozi, Szentendre
15:45 Tisza pArt Mozi, Szolnok
16:00 KMKK Art Mozi, Celldömölk
16:00 Tabán Mozi, Budapest
16:00 Otthon Mozi, Kecskemét
16:00 Tapolca Városi Mozi, Tapolca
17:00 Apolló Mozi, Pécs
18:00 Apolló Mozi, Debrecen
19:30 Művészetek Háza Béke Terem, Miskolc

Feliratos előzetes:

A filmművészet idén száz éve (1920. január 20-án) született mestere, Federico Fellini pályája előtti tisztelgés jegyében érkezik a mozikba a David di Donatello-díjas Anselma Dell’Olio dokumentumfilmje, amely elsőként foglalkozik a rendező „rejtett világának” feltárásával. Fellini örök érvényű műveivel, mint az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, vagy az Amarcord, új utat jelölt ki a filmművészetben. Alkotásaiban a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé, senkivel össze nem téveszthető stílusában egyszerre van jelen az együttérzés, a költői emelkedettség, a groteszk humor és a miszticizmus.

A centenárium alkalmából mozikba kerülő dokumentumfilm – amelyet beválogattak a Cannes-i Filmfesztivál „Classics” szekciójának versenyprogramjába is – ez utóbbi témára fókuszál. A RAI és az olasz állami filmintézet raktárából származó exkluzív archív felvételek, ikonkus filmrészletek, és pályatársakkal, neves rendezőkkel folytatott beszélgetések segítségével megkísérelni rekonstruálni Fellini sajátos kapcsolatát a spiritualitással és természetfelettivel. Olyan neves filmrendezők is feltűnnek a filmben, mint Damien Chazelle, William Friedkin vagy Terry Gilliam; továbbá megszólalnak Fellini egykori munkatársai, közeli barátja, Sergio Zavoli újságíró és több neves szakértő, filmtörténész és filmesztéta is.

Rendező: Anselma Dell’Olio
Szereplők: Filippo Ascione, Fiammetta Profili, Sergio Zavoli, Damien Chazelle, William Friedkin, Terry Gilliam, Andrea Minuz, Aldo Tassone
Zene: Antonio Fresa
Operatőr: Daniele Botteselle
Vágó: Stuart Mabey

Médiapartner: