Hatalom

Bemutató: 2023. november 23.
Forgalmazó: Vertigo Media

Szlovák cím: Moc
Angol cím: Power
dráma, a politikai thriller elemeivel elegyítve
Korhatár: 15

Nyelv: szlovák, magyar, cseh, angol
Ország: Szlovákia, Magyarország, Csehország

Vetítési időpontok november 12-én, az Európai Art Mozi Napon:

17:45 Agora Savaria Filmszínház Szombathely
14:00 Krúdy Gyula Art Mozi Nyíregyháza
15:15 Művészetek Háza Béke Terem Miskolc
16:00 Cirko – Gejzír Filmszínház Budapest
17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház Budapest
17:30 Cinema Bridge Mozi Gyöngyös
17:45 Apolló Mozi Pécs
17:45 George Pal Filmszínház Cegléd
19:30 Tapolca Városi Mozi Tapolca
20:00 Kino Mozi Budapest
20:15 P’Art Mozi Szentendre
20:30 Apolló Mozi Debrecen
20:30 Lehel Filmszínház Jászberény

Tovább a 8. Európai Art Mozi Nap teljes programjához >>

Előzetes:

A vér nem válik vízzé
Valahol egy határmenti régióban egy nem hivatalos vadászaton találkoznak Közép-Európa két szomszédos országának külügyminiszterei. Berger miniszter (Jan Kačer) nem szándékos lövése után meghal egy fiatal hajtó. Mivel Berger az egyik legfőbb esélyese az Unió vízért felelős stratégiai biztosi posztjának, a sajtó azonnal elkezd érdeklődni az ügy iránt.

Nemzetközi téma a vízhiány az Unió városaiban, közeleg a végső döntés az Unió biztosának kinevezéséről, az ellenjelölt az Unió víz forrásainak magánosítását tervezi. A titkosszolgálat Steiner ügynököt (Hajdu Szabolcs) bízza meg, hogy próbálja meg meggátolni a botrány kirobbanását. Nem sejti, hogy ki lőtt, és hogy a feladata a hír nyilvánosságra kerülésének megakadályozása. A gyilkosság helyszínének meglátogatása során egy újságíróval (Lucia Kašová) találkozik, aki információkat gyűjt az esetről és a vadászatról. A halott fiú családja a temetésre készül, a szülők (Mokos Attila és Bandor Éva) és a húga (Mária Zaujecová) kétségbeesettek, tehetetlenek, nem tudják, ki ölte meg szerettüket. Steiner rájön, ki a gyilkos. Mivel halálos beteg, azt kéri felettesétől, fizessen az ügy megoldásáért, mert anyagilag be akarja biztosítani a családját. Parancsot kap, hogy találjon valakit és fizesse le, hogy magára vállalja a gyilkosságot. Berger miniszternek belső késztetése van, hogy bevallja tettét, de fél a lehetséges politikai következményektől, ezért erdei üdülőjébe menekül. Ez csak tovább bonyolítja a politikai helyzetet és tovább csigázza a sajtó érdeklődését. Steiner felfogja a miniszter lehetséges lemondásának következményeit, ezért aktívabban bekapcsolódik a cselekménybe. Mi a valódi történet, és kik a főszereplői? Az igazság az eseményekben vagy azok következményeiben rejtőzik?

A politikai thriller elemeivel elegyített dráma a hatalom dilemmáit tárja fel. A Hatalom Prikler Mátyás második nagyjátékfilmje. Témája a hatalom és a tehetetlenség a mai társadalomban. A történet, amely egy vadászaton indul, ahol egy szerencsétlen balesetben meghal egy ember, felfedi a politikai hatalom rejtett gépezetét és a fenntartására tett erőfeszítéseket. A sztori, amelyben a főszerepet egy magas rangú politikus és egy mindent eltussolni hivatott ügynök játssza, nemcsak kérdéseket tesz fel az igazság formájáról a közéletben, megtalálásának és elrejtésének lehetőségeiről, hanem a politikai szereplők valódi kilétéről és a nyilvános álarcaik mögött meghúzódó történetekről is. 

A Hatalom című film nem oknyomozó vagy detektívtörténet, bár e műfajok elemeit és elveit alkalmazza. Elsősorban egy aggasztó metaforikus történet arról, hogy mekkora hatalma van egy egyénnek, és hogyan használhatja azt. A film szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült, ami a stáb összetételében is érződik.

Rendező: Prikler Mátyás

Szereplők: Hajdu Szabolcs, Jan Kačer, Kormos Mihály, Mokos Attila, Bandor Éva, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Miroslav Krobot, Olasz István, Oszlík Péter, Jana Oľ hová, Vörös Lajos, Katona László, Láng Annamária, Bánfalvi Eszter, Milan Vojtela és mások.

Médiapartner: