Lótolvajok

Bemutató: 2019. október 31.
Forgalmazó: Vertigo Média

Színes, feliratos norvég-svéd-dán dráma, 2019, 123 perc, (12)

Előzetes:

(Ut og stjæle hester)

A hatvanas éveiben járó özvegy férfi egy észak-norvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, évtizedekkel korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi 15 éves tinédzser volt, s életre szóló élményekkel gazdagodott. Apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágó munkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött titkok, traumák és fájdalom is kijutott a fiatalnak, életre szóló sebeket ejtve a tinédzser lelkén.

A Lótolvajok a Magyarországon is megjelent és méltán népszerű norvég bestseller szerző, Per Petterson díjnyertes regényének feldolgozása. A film világpremierje a rangos Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, s az ’A’ kategóriás seregszemlén a Lótolvajok operatőre elnyerte A legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díját. A film főszereplője a skandináv és hollywoodi filmekben egyaránt több évtizede kiemelkedően teljesítő színészlegenda, Stellan Skarsgård (Az eltűnés sorrendjében, Hullámtörés, A birodalom-sorozat, Good Will Hunting, Táncos a sötétében, Dogville – A menedék, A Karib tenger kalózai, Mamma Mia!, A tetovált lány, Melankólia, Thor: Sötét világ, Bosszúállók: Ultron kora, A nimfomániás I-II., Csernobil-sorozat). A film rendezője Hans Petter Moland, a kortárs dán film egyik legragyogóbb rendezője (Palackposta, Az eltűnés sorrendjében, Dermesztő hajsza, Hajszál híján úriember).

Díjak: A LEGJOBB MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNY EZÜST MEDVE-DÍJA, BERLINI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

Rendezte: Hans Petter Moland

Írta: Hans Petter Moland, Per Petterson
Szereplők: Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjørn Floberg, Danica Curcic, Sjur Vatne Brean, Gard B. Eidsvold, Pål Sverre Hagen
Fényképezte: Thomas Hardmeier, Rasmus Videbæk
Vágó: Jens Christian Fodstad, Nicolaj Monberg
Zeneszerzők: Kaspar Kaae
Producer: Turid Øversveen, Håkon Øverås

Vetítési időpontok az Európai Art Mozi Napon:

11:00 Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest
15:00 Toldi Mozi, Budapest
17:15 Puskin Mozi, Budapest
18:00 Apolló Mozi, Pécs
18:15 Művész Mozi, Budapest
19:30 Art+Cinema, Budapest
19:45 Cinema Bridge Mozi, Gyöngyös
19:45 Tisza pArt Mozi, Szolnok
20.15 Agora Savaria Filmszínház, Szombathely
20:00 Belvárosi Mozi, Szeged (Felújítás miatt a Délvidék Ház Herczeg Ferenc teremben!)
20:15 Apolló Mozi, Debrecen
20:15 Lehel Filmszínház, Jászberény
20:45 Center Mozi, Békéscsaba