Mary Shelley – Frankenstein születése

Bemutató: 2019. április 4.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

angol-luxemburgi-amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 120 perc, 2017 (16)

Előzetes:

Életrajzi dráma Mary Shelley, eredeti nevén Mary Wollstonecraft Godwin (Elle Fanning) történetéről, aki 18 évesen megalkotta a világ legismertebb gótikus regényét, sokak szerint az irodalomtörténet első horror művét Frankenstein, avagy a modern Prométheusz címmel.
1812-ben járunk, az irodalom és írás iránt szenvedélyesen érdeklődő Mary apja londoni könyvesboltjában dolgozik. 16 éves korában egy társasági eseményen megismerkedik az akkor már elismert költő Percy Bysshe Shelleyvel (Douglas Booth). Mary és Percy akkor normák ellenére – a férfi ekkor még házas volt – felvállalják egymás iránt érzett szerelmüket, és családjaik akarata ellenére Franciaországba szöknek, majd később Lord Byron (Tom Sturridge) meghívására Svájcba utaznak. Itt születik meg Frankenstein rendkívüli története, amire nagy hatással van viharos és szenvedélyes kapcsolatuk. A kísérteties történet mindenkire, aki találkozik vele, nagy hatást gyakorol, ám mivel az akkori társadalom nem igazán értékeli a női írókat, Mary rákényszerül, hogy szembeszállva a kor felfogásával kiálljon művéért és saját identitásáért.
A BAFTA-jelölt Haifaa al-Mansou, Szaúd-Arábia első női rendezőjének filmje a rangos Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. A főszerepben a Elle Fanning látható, aki Low Down című 2014-es filmjével Karlovy Varyban elnyerte Legjobb színésznő díját. Fanningen kívül még számos ismerős színész felbukkan, többek között a Trónok harcával befutott Maisie Williams Mary barátnője szerepében, vagy a sorozatban Stannist alakító Stephen Dillane, aki most Mary Shelley apját alakítja.