Spirál

Bemutató: 2020. november 19.
Forgalmazó: Vertigo Média

Színes magyar-román dráma, 100 perc, 2020
Korhatár: 16

Vetítési időpontok november 8-án, az Európai Art Mozi Napon:

14:30 Barátság Mozi, Székesfehérvár
15:45 Apolló Mozi, Debrecen
15:50 Agora Savaria Filmszínház, Szombathely
18:00 Cinema Bridge Mozi, Gyöngyös
18:00 Tapolca Városi Mozi, Tapolca
18:30 Kino Café mozi, Budapest
19:30 Apolló Mozi, Pécs
19:45 George Pal Filmszínház, Cegléd
19:45 Tisza pArt Mozi, Szolnok
20:00 Nádasdy Filmszínház, Szigetszentmiklós
20:00 Apolló Mozi, Debrecen
20:00 Art+Cinema, Budapest
20:00 Lehel Filmszínház, Jászberény
20:00 Művész Mozi, Budapest
20:00 Tabán Mozi, Budapest

Előzetes:

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en „A jövő reménysége díj”-jal, a Magyar Filmszemlén a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-jal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronzása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője, Borbély Alexandra; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék); és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja).
A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült.

Rendezte: Felméri Cecília
Írta: Felméri Cecília
Szereplők: Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, Kiss Diána Magdolna, Uhrik Dóra, Köleséri Sándor, Krisztik Csaba, Losonczi Kata, Szabó Veronika, Zsigri Bálint
Fényképezte: Réder György
Vágó: Politzer Péter
Zeneszerzők: Balázs Ádám
Producer: Muhi András, Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Ferenczy Gábor

Médiapartner: