37 produkciót támogat az NFI

Streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciók támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet: 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet.

Az új pályázatokat példátlan érdeklődés övezi. Az animáció, a kisjátékfilm, az ismeretterjesztő és dokumentumfilm, valamint az animációs sorozat pályázat beadása és feldolgozása jelenleg is folyamatban van.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban meghirdette a streaming szolgáltatásra és televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció és 24 ismeretterjesztő film készül.

A tévéfilm pályázatra 104 szinopszis érkezett. A Televíziós Döntőbizottság 7 nagyköltségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg.

Az NFI támogatásával Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című, egyik legnépszerűbb, édes-bús romantikus művét dolgozza fel. Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is gyakran játszott színművéből, a Kék róká-ból készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rotschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Szakonyi Noémi Veronika Hat hét címmel egy nyílt örökbefogadás történetét fogja elmesélni, Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel újszerűen és meghökkentően dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovellá-ját, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modernkori Robin Hood történetet. Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, mely az 50-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor
játszódik.

A gyártási támogatások mellett három ígéretes tévéfilm forgatókönyv fejlesztését is támogatja a Filmintézet. Koltay Gábor Szegény Sudár Anna címmel készülő alkotása az ellenállás példázata, melynek színhelye Erdély a diktatúra lélekölő reménytelenségében. Kiss-Stefán Mónika filmterve, a valós történetből kiinduló A váci múmiák – Memento mori egy templom felújítása során fellelt  múmiákkal repít vissza XVIII. századi Magyarországra, Bokor Attila a Romzsa Tódor gyilkosságot dolgozza fel.

Nyolc fikciós rövidfilm támogatására összesen 77,4 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet. Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Péter, valamint a Lichter Péter-Mátai Bori és Angyalosy Eszter-Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak kisjátékfilmeket. A támogatott alkotások témái között lesz sámán történet, Mária Terézia nyilvános szülése, a civilizáció és a természet közötti egyensúly felbomlásának kockázata és a gyermekét egyedül nevelő anya önfeláldozása.

A hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatra 134 pályamunka (szinopszis/storyline) érkezett, melyek közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145,6 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság.

Magas gyártási költségvetésük miatt jelentős kockázattal jár a korábban soha nem látott reneszánszukat élő tévésorozatok megvalósítása. Elsősorban ezért döntött úgy a Filmintézet már a pályázat kiírásakor, hogy először minél több ígéretes ötlet fejlesztését támogatja, és ennek köszönhetően a gyártási pályázatokról a már kidolgozott sorozat-forgatókönyvek és gyártási tervek alapján könnyebb lesz megalapozott döntéseket hozni.
A kortárs irodalom és forgatókönyvírás legsikeresebb és legizgalmasabb alkotói – többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok- trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.

A támogatott alkotások listája Ide kattintva megtekinthető.

Fotó: Rotschild Klára (MTI / Szlukovényi Tamás)