A Casablanca rendezőjének személyes fotóalbuma került a Filmarchívum gyűjteményébe

A 40 fotót tartalmazó albumot, amelyet valószínűleg a Warner Bros. Stúdió készített Kertész Mihály (Michael Curtiz) számára, a rendező unokahúga, a Kaliforniában élő Linda Goldfarb ajándékozta a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívumnak.

A 23×26 cm-es album több ritka, még sehol sem publikált felvételt is tartalmaz: bécsi, berlini és hollywoodi forgatásokon készült werkfotókat, portrékat, családi körben és társasági eseményeken készült felvételeket. A legkorábbi kép 1914-ben, a legkésőbbi 1949-ben készült. Megörökítik Kertész 1931-es hazalátogatását éppúgy, mint a Warner Bros. Stúdió vezetőjének, Jack Warnernek 1937-es budapesti útját is.

2019 Kertész Mihály jegyében telik a Filmarchívumban. Megkezdődik 1917-ben Magyarországon forgatott látványos szórakoztató filmjének, Az utolsó hajnal-nak teljeskörű, 4K restaurálása. A film töredéke 2004-ben került elő Ausztriából, majd a teljes kópia 2005-ben Hollandiából. Az analóg restaurálás a Haghe Film laboratóriumban készült 2010-ben.
A Filmarchívum gondozásában, az Osiris Kiadó közreműködésével magyarul is megjelenik Alan K. Rode átfogó monográfiája, a Michael Curtiz: A Life in Film.
„Egyetlen más rendező műveit sem nézik ilyen szertartásosan. Az amerikaiak ma is a Fehér karácsonnyal (White Christhmas) ünneplik a karácsonyt, a Yankee Doodle Dandyt nézik a függetlenség napján, és a szerelmet a Casablanca nézése közben találják meg” – írja Kertész Mihályról szóló részletes életrajzi művében Alan K. Rode, a neves amerikai filmtörténész.

A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum a szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maratonon retrospektívet tervez Kertész Mihály filmjeiből.

Kertész Mihály 1886-ban született Budapesten. A magyar filmrendezők első generációjának kiemelkedő alakja volt, Dániában, Kolozsváron, Budapesten és Berlinben is forgatott, már mintegy 60 film volt a háta mögött, amikor 1926-ban Jack Warner hívására az Amerikai Egyesült Államokba emigrált és a Warner Bros. Stúdió munkatársa lett. Hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített, kosztümös kalandfilmeket (Captain Blood), film noirokat (Mildred Pierce), musicalt, drámát és vígjátékot egyaránt. Leghíresebb alkotása a filmtörténet talán legszebb háborús melodrámája, a Casablanca, amely 1943-ban megkapta a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv Oscar-díját, és máig minden idők legjobb amerikai filmjei között tartják számon.

További információk: www.filmarchiv.hu