A francia nyelvű filmek legjava a Barátságban

A tavaszi online fesztivál után ősszel újra mozivásznon érkezik a nézőkhöz a francia nyelvű filmek legjava.

A 11. Frankofón Filmnapok összesen 15 alkotást – vígjátékokat, fesztiválfilmeket, romantikus játékfilmeket, drámákat és restaurált klasszikust is – felvonultató programjából ötöt választott ki a Barátság mozi az október 7-i és 8-i vetítésekre. A mozi kedvezménykártyáival rendelkező nézők kedvezményes áron válthatnak jegyet az előadásokra.

A Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a legfrissebb frankofón filmeket. A 11. Frankofón Filmnapokat Budapesten és tucatnyi magyarországi nagyváros mozijában rendezik meg ezekben a hetekben; Székesfehérváron az Art-Mozi Egyesület tagmozija, a Barátság mozi ad otthont a vetítéseknek október 7-én, csütörtökön és 8-án, pénteken.

A Meg-Ki filmklub tagjai és a Szépkorúak szerdája kedvezménykártyájával rendelkezők a Frankofón Filmnapok öt vetítésére is érvényesíthetik kedvezményüket, így belépőjegyüket 700 Ft-ért válthatják meg a pénztárban és online is, kártyáikat csak vetítés előtt ellenőrzik munkatársaink.

A filmnapok fehérvári nyitófilmje október 7-én, csütörtökön 16 órakor Georges FranjuSzemek arc nélkül című, 1960-ban bemutatott, felújított thrillere lesz EdithScob, Alida Valli és Pierre Brasseur főszereplésével. A film egy plasztikai sebész és autóbalesetben megsérült lányának megrázó története. Dr. Génessier maga okozta a tragédiát, amelyben Christiane arca eltorzult, a köztiszteletnek örvendő professzor ezért bűntudattól és szeretettől vezérelve kísérletezni kezd: asszisztense segítségével fiatal nőket rabol el, hogy levágja az arcbőrüket és átültesse a lányára.

Aznap hatkor és másnap négykor is vetíti a Barátság mozi a Jó a szamár is című vígjátékot CarolineVignal rendezésében, LaureCalamy és Benjamin Lavernhe főszereplésével. A film főhőse, Antoinette végre szeretne kicsit elvonulni a világtól a szeretőjével, ám Vladimir a családjával megy hegyi túrára. De Antoinette nem adja fel ilyen könnyen, ő is nekivág a hegyeknek. Szamárháton…

A csütörtöki vetítéseket 20 órakor A gyerekkor földje című film zárja: Eric Barbier alkotása a 90-es évekbe, a polgárháború sújtotta Burundiba viszi el nézőit. A félig francia, félig ruandai Gaby teljességgel megéli a gyerekkor boldogságát, ám a polgárháború nemcsak a csínytevéseknek vet véget, hanem egyben az ártatlanság korának is. A film GaëlFaye díjnyertes regényének adaptációja.

A pénteki vetítések 18 órakor vígjátékkal kezdődnek: SophieLetourneurEz mekkora! című filmjének zongorista hőse, Claire a karriert választotta. Párja, Frédéric viszont negyven felé rájön, hogy ő bizony mégis szeretne gyereket. És elköveti a megbocsáthatatlant: kicseréli a fogamzásgátló tablettákat, aminek meg is lesz a következménye.

A kétnapos eseményt romantikus film, EmmanuelMouretSzerelmeink című alkotása zárja pénteken 20 órakor. A több szálon futó film mindenki számára ismerős szituációból indul: az ember egy ismeretlennek gyakran könnyebben kitárulkozik, mint akár a születendő gyermeke apjának. Így van ezzel Daphné is, aki François távollétében a férfi unokatestvérével folytat egyre bensőségesebb beszélgetéseket…

A 11. Frankofón Filmnapokra már váltható belépő a mozi jegypénztárában és online is:

Honlap: www.baratsagmozi.hu

Facebook: www.facebook.com/baratsagmozi