Az Európai Film hónapja és az Európai Mozi Napja Kecskeméten az Otthon moziban

Az Európai Film hónapja és az Európai Mozi Napja

Egész novemberben filmünnepet tart az Otthon mozi. A programot közönségtalálkozók és fiatal alkotók plakátkiállítása színesítik. Itt lesz a Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásáról szóló Killing of a Journalist című dokumentumfilm rendezője, Matt Sarnecki, valamint eljön hozzánk Veszélyes lehet a fagyi című filmjével Szilágyi Fanni rendező is. A közel egy hónapos program az Európai Mozi Éjszakával zárul december elején.

Az Otthon mozi két különleges programmal ünnepli az európai filmgyártás sokszínűségét, az Europai Filmakadémia (EFA), az Europa Cinemas és a Nemzetközi Art Mozi Szövetség (CICAE) szervezetekkel együttműködve. Az egyik esemény az Európai Film Hónapja, mely az Európai Art Mozi Nappal kezdődik és Rejkjavikban december 10-én tartandó 35. Európai Filmdíj-átadó ünnepséggel végződik.

Ennek során az Otthon mozi, mely 2006 óta az Europa Cinemas hálózat tagja (a közreműködő 35 ország egyetlen magyar filmszínházaként) az európai filmfesztiválok alkotásaiból, és az Európai Filmakadémia által díjazott és jelölt filmekből nyújt válogatást. Valamint ifjú művészpalánták által újragondolt filmplakát kiállítással várja az érdeklődőket.

A novemberi moziműsor ezáltal minden nap különleges élményt kínál a kecskeméti közönségnek. A legerősebb nap november 13. lesz, a programsorozat nyitónapja, mely egyben az Európai Art Mozi Napja is.

Ebből az alkalomból az Otthon mozi két különleges filmet vetít, melyek rendezőit is elhívták, hogy beszélgessenek az alkotásokról.

A Killing of a Journalist című dokumentumfilm Ján Kuciak, a szlovák oknyomozó újságíró, egyetemi oktató és menyasszonya meggyilkolásáról szól, melynek hatására súlyos kormányválság rázta meg a szlovák politikai életet. Ezt az alkotást csak ezen az egy napon láthatja a közönség. A vetítésen jelen lesz a film rendezője, Matt Sarnecki is.

Az Európai Mozi Napja alkalmából premier előtt látható a Veszélyes lehet a fagyi című magyar film, melynek rendezője Szilágyi Fanni, akivel a vetítés után közönségtalálkozót tartunk.

Az alkotókkal Kriskó János, a Kecskeméti Televízió szerkesztője beszélget.

A vetítéseket egy igazán színes program teszi teljessé. Európai filmek plakátjai újragondolva címmel a Kecskeméti SzC Kandó Kálmán Technikum Kondor Béla Művészeti Tagozat diákjainak kiállítása látható. A tárlat november 13-tól december 10-ig tekinthető meg a Hírös Agóra aulájában.

A vetítéseket a Hírös Agóra színháztermében tartjuk.

Bővebb információ: Csenki Csabáné mozivezető 76/503-880, otthonmozi@gmail.com