A legjobb 2020-as trailer nyomában

Idén második alkalommal indul el az Arany Blende, ami a legjobb magyar filmelőzetest keresi.

A tavalyi évhez hasonlóan lehet nevezni most is rövid-/kisjátékfilm trailert, egészestés vagy tévéfilm trailert. Az idei újdonság, hogy magyar televíziós sorozat előzetese is nevezhető.

A nevezés feltétele mindössze az, hogy az adott magyar filmet vagy sorozatot 2020. január 1. és december 31. között mutatták be nyilvánosan. A film lehet bármilyen műfajú, hosszúságú, nevezni a hivatalos előzetest kell, mert a szervezők arra kíváncsiak, ki hogyan próbálta elérni a megcélzott nézőit tavaly.

A nevezés hivatalosan 2021. április 30-án, a Magyar Film Napján indul az aranyblende.hu oldalon keresztül. A nevezés határideje: 2021. június 1. Az Arany Blende egy díj a legjobb magyar előzeteseknek és egy épülő adatbázis, ahol évről évre nyomon követhetjük az aktuális magyar trailer-trendeket. Bár a koronavírus járvány miatt úgy tűnhet, szinte nem is volt filmbemutató 2020-ban, még mozipremierből is meglepően sok akadt. Amíg a nagyobb költségvetésű filmek jó részének elhalasztották a premierjét, addig dokumentumfilmek és tévéfilmek bekerültek a nyári filmkínálatba, de online bemutatott filmből is több volt.

Az Arany Blende szervezői örömmel várják minden 2020-ban bemutatott film trailerét vagy teaserét!

A versenybe került előzetesek közül nyáron az Arany Blende honlapján szavazhatja meg a közönség a neki legjobban tetszőt: azé a közönségdíj, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. A fődíjról a szakmai zsűri dönt, aki több szempont szerint értékeli majd az alkotásokat. 2020-ban 42 film 48 trailere volt az Arany Blende versenyében, és öt díjazott előzetes került ki győztesként. A fődíjat Bedő Barna A létezés eufóriája című dokumentumfilm előzeteséért érdemelte ki, az Ezüst Blendét Duszka Péter Gábor a Drakulics elvtárs traileréért, a Bronz Blendét pedig a Déva előzetese kapta. A különdíjat a Foglyok című film előzetese, a közönségdíjat pedig az Apró mesék hosszabb előzetese vitte el.