A Lengyel Oscar-nevezett az Európai Moziéjszakán, december 6-án az Urániában

December első hetében Európa számos pontján megrendezik az Európai Moziéjszakát.

Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő  esemény budapesti helyszíne – ahogy 2019-ben is – az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án egy kivételes alkotást láthatnak az érdeklődők, méghozzá jóval a magyarországi premier előtt. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott, Nem hagytak nyomokat című lengyel filmdráma egy olyan fontos történelmi eseményt dolgoz fel művészi igényességgel, amelynek híre az egész régiót megrázta a nyolcvanas évek elején. A díjmentesen, regisztrációval látogatható vetítés díszvendége a film főszerepét alakító Tomasz Zietek.

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az általuk képviselt európai értékekkel.

A vetítésre a regisztráció itt érhető el

A filmről

Lengyelország, 1983. Az országban néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Május 12-én Grzegorz Przemyket, Barbara Sadowska ellenzéki költőnő fiát letartóztatja és megveri egy rendőrjárőr. Przemyk kétnapi gyötrelem után meghal. A halálos verés egyetlen szemtanúja Grzegorz egyik kollégája, Jurek Popiel (Tomasz Zietek), aki elhatározza, hogy harcolni fog az igazságért és tanúskodni fog a rendőrség ellen. Kezdetben az államapparátus, így a Belügyminisztérium is lekicsinyli az ügyet. Ám amikor több mint 20 ezer ember kíséri Przemyk koporsóját Varsó utcáin, a hatóságok úgy döntenek, bármilyen eszközt bevetnek a tanú és az elhunyt anyja ellen, hogy megakadályozzák Jurek tanúskodását a bíróság előtt.

 

Tomasz Zietek

Tomasz Zietek színész és zenész, 1989-ben született.  2014-ben debütált Robert Glinski Kövek a sáncra című filmjében, amely népszerűvé tette őt a lengyel nézők körében. Játszott többek között Marcin Wrona Démon és Jacek Lusiński Vakvilágban című rendezésében, a Małgorzata Szumowskának berlini Ezüst Medve-díjat hozó Test (Body/Cielo) című alkotásban és a britek háborús sorozatában, a Lángoló világban. Lengyel filmdíjra jelölték Piotr Domalewski Csendes éj (Silent Night/Cicha noc) és Jan Komasa Oscar-jelölt Corpus Christi című filmjében nyújtott alakításáért. Első játékfilmes főszerepét Dorota Kędzierzawska Speedway című filmjében alakította 2021-ben, majd olyan filmek következtek, mint a Netflixen futó A lengyel Hüakinkthos (rendezte Piotr Domalewski) és az Európai Moziéjszaka alkalmából most Magyarországon is látható Nem hagytak nyomokat, amely rendezőjének, Jan Matuszynskinak lengyel filmdíjat és a cottbusi fesztivál rendezői díját hozta. Tomasz Ziętek színházi és filmes alakításai mellett a 2013-ban alakult The Fruitcakes együttes énekese, dalszerzője és gitárosa.

***

Az Európai Moziéjszaka az Európai Bizottság Kreatív Európa MEDIA alprogramja támogatásával valósul meg, társszervező a Kreatív Európa MEDIA és az Europa Cinemas. Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Budapesti Lengyel Intézet. A film magyarországi forgalmazója a Mozinet.

A program a hatályos járványügyi előírásokkal összhangban valósul meg.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.
Eredeti címe: Zeby nie bylo sladów
Hossza: 160 perc
Rendezte: Jan P. Matuszynski
A film megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott. 

Az Európai Moziéjszaka szervezőiről:

Kreatív Európa MEDIA az Európai Bizottság egyik programja, amelynek célja az európai audiovizuális ipar támogatása. Finanszírozást nyújt az európai filmek, sorozatok, dokumentumfilmek és videojátékok fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez és terjesztéséhez Európán belül és kívül. Támogatja továbbá a producerek, a filmforgalmazók, a rendezők és a forgatókönyvírók képzését, hogy segítse őket az új technológiákhoz való alkalmazkodásban. A MEDIA évente mintegy 2 000 európai projektet támogat.

Az Europa Cinemas az első olyan mozihálózat, amely az európai filmekre összpontosít. A Kreatív Európa MEDIA program támogatásával 25 év alatt 44 országban több mint 1 100 mozit (közel 3 000 vetítőterem) egyesítő hálózattá vált. Fő célja, hogy operatív és pénzügyi támogatást nyújtson azoknak a moziknak, amelyek vállalják, hogy jelentős részben vetítenek nem nemzeti európai filmeket, és a fiatal közönségnek szóló programokat valósítanak meg.