A Toxikoma volt 2021 legnépszerűbb filmje a Barátságban

2021-ben 129 alkotást vetített a székesfehérvári Barátság mozi.

A legnézettebb film a még jelenleg is műsoron lévő Toxikoma című magyar filmdráma volt, a gyerekeknek szóló filmek között a Luca című amerikai animációs családi kalandfilm volt a legnépszerűbb, a kertmozikban pedig a Szerelem, esküvők és egyéb katasztrófák című amerikai romantikus vígjátékot látták legtöbben.

A járványhelyzet miatt az előző esztendőhöz hasonlóan 2021-ben is hónapokig zárva volt a város művészmozija: csak május 27-én nyitott ki. Az év során összesen 379 előadást tartott a Barátság, ebből 332 műsorrend szerinti, 57 pedig csoportok részére szervezett különvetítés volt. A 6.669 fős össznézőszámból 4.565 fő a műsorrend szerinti vetítéseken vett részt, 2.104 fő pedig a csoportok részére szervezett különvetítéseken nézett filmeket a 60 férőhelyes filmszínházban, ahol 2019-ben, a járvány előtti „utolsó békeévben” összesen 17.613-an moziztak.

2021-ben összesen 129 alkotás került a műsorpalettára, a felnőtteknek szóló, műsorrendben szereplő filmek közül a legnépszerűbb Herendi Gábor Toxikoma című magyar filmdrámája volt Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna és Török-Illyés Orsolya főszereplésével, ezt 288-an tekintették meg hét vetítésen. Ezt követte A feleségem története: Enyedi Ildikó magyar-német-olasz koprodukcióban készült alkotását 241-en nézték meg öt vetítésen.

A gyerekeknek szóló filmek közül a Luca című amerikai animációs családi kalandfilm volt a legnépszerűbb a műsorrend szerinti vetítéseken: a három alkalmon összesen 112-en vettek részt. Ezt követte az Énekelj! 2 című amerikai családi animációs film 104 nézővel – ez az alkotás úgy került fel az éves ranglista második helyére, hogy csak decemberben volt a bemutatója.

Az óvodás és iskolás csoportok részére szervezett különvetítéseken a David Copperfield rendkívüli élete című angol-amerikai film volt a legnépszerűbb 269 nézővel és nyolc vetítéssel, ezt a Sütimanók című német-osztrák animációs vígjáték követte 236 nézővel és öt előadással. Ebben az esztendőben is több iskolai csoport választotta az 1956-os magyarországi forradalom hatásait új szemszögből bemutató, A néma forradalom című német drámát, ez a harmadik legnépszerűbb diákvetítés volt 219 nézővel és hat vetítéssel.

A Barátság mozi kertmozija a júniustól szeptemberig tartó szezonban tíz helyszínen várta a közönséget: összesen közel nyolcszáz néző élvezhette szabadtéren a filmeket. Az előadások közül kettő belépődíjas volt, a többin azonban – a pályázatokon elnyert támogatásoknak köszönhetően – ingyenesen vehettek részt a filmkedvelők. A legnépszerűbb helyszín a Városháza Díszudvara volt.

A kertmozikban a legtöbb nézőt vonzó film a Szerelem, esküvők és egyéb katasztrófák című amerikai romantikus vígjáték volt, ezt 272-en látták két előadáson. A dobogó második fokára a Még egy kört mindenkinek című Oscar-díjas dán filmdráma került fel egy vetítéssel és 133 nézővel, a harmadik helyen a Made in Italy című angol-olasz romantikus film végzett 132 nézővel és három előadással – de hozzá kell tennünk, hogy a nézőszámokat az időjárás természetesen erősen befolyásolta.

Mivel a kertmozikban bizonyos filmeket csak 1–2 alkalommal vetített a mozi stábja, érdemes megnézni az átlagos nézőszámokat is: ebben a tekintetben is a Szerelem, esküvők és egyéb katasztrófák áll az élen 136 fős átlaglétszámmal, a második a Még egy kört mindenkinek 133 fős átlaglétszámmal, a harmadik pedig a Mentés másképp című magyar vígjáték lett 75 fővel.

A mozi honlapján a filmek közül A feleségem története oldala volt a leglátogatottabb, az év során 1.782 alkalommal nézték meg. A második leglátogatottabb a Toxikoma című filmé volt, ezt 1.615-ször töltötték le. A cikkek közül a 2021-es kertmozit beharangozó anyag volt a legolvasottabb, ezt a népzenei mozisorozatról szóló írás és a nyári vakációt záró családi vetítéseket összefoglaló cikk követte. A legnépszerűbb tartalom természetesen a műsor és jegyvásárlás: az év során 121.000-szer tekintették meg a musor.baratsagmozi.hu oldalt.