Április 30. a MAGYAR FILM NAPJA: Egész hétvégén magyar filmek a műsoron

1901-ben április 30-án mutatták be az első megrendezett magyar filmet, A TÁNCZ címmel, az azóta eltelt 121 évben folyamatosan kiemelkedő filmes tehetségek alkottak, akik pályájuk során felejthetetlen mozgóképeket hoztak létre és világhírűvé tették a magyar filmet.

A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően több napon át nézhetünk magyar filmeket országszerte. A FILMIO-n csütörtöktől hat kiváló magyar alkotás nézhető ingyen.

„A magyar film az életünk, mindennapjaink része, ez nem kérdés. Ahogy az sem, hogy megérdemel egy születésnapot, amikor elhivatott partnereinknek, a televízióknak, a mozisoknak, a streaming szolgáltatóknak és a programszervezőknek köszönhetően a páratlan magyar filmkincsre, kedvenc filmjeinkre irányítjuk a figyelmet. Közös célunk, hogy széles körben népszerűsítsük a hazai alkotócsapatok munkáit, közös történeteinket, hőseinket és újra nézzük kedvenceinket, akár a közelmúlt filmsikereit és izgalmas felfedezéseit vagy a kiváló minőségben felújított, fekete-fehér klasszikusokat. Nagyon örülünk, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak programokkal a Magyar Film Napjához, így a 2018-ban életre hívott ünnepnap gyorsan közös üggyé, hagyománnyá válhatott.” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Április 30. az évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó, 1901-ben forgatott mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait műsorra tűzik a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik is.

 

-
Magyar Film Napja 2022

 

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n csütörtök reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető lesz hat kiváló magyar film. Az ünnepi kínálatban olyan kultfilmek szerepelnek, mint az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya és egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, a Habfürdő. Az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című alkotása, egy hihetetlen, de igaz történetet feldolgozó dráma a saját lakásában foglyul ejtett családról az 50-es években, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert fordulatos ügynökthrillere, a fesztiválkedvenc Vizsga is látható lesz.

Az MTVA csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan – Az angyalok völgye című Erdélyben forgatott komor krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről-t és a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusának jegyzett Meseautó-t Perczel Zita főszereplésével.

A TV2-n újra nézhető lesz Bacsó Péter maró szatírája, A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária is a Magyar Film Napja alkalmából. Az RTL Klub programját a Budapest noir című rejtélyekkel átszőtt krimi és a Seveled című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja.

A HírTV-n a magyar filmtörténet legnagyobb közönségsikere, a Hyppolit, a lakáj lesz műsoron. Megunhatatlan komédia Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével az úrhatnám lakájról és nevelhetetlen gazdájáról, aki legszívesebben a hagymához is hagymát enne. Az ATV Spirit csatornája Szomjas György kulfilmjét a Kopaszkutyá-t vetíti, mely igazi magyar rocktörténet, a 80-as évek életérzésének lenyomata.

Egész hétvégén kedvezményes jegyárakkal és a legutóbbi magyar filmalkotásokkal várja a mozinézőket országszerte, mind a 18 Cinema City mozi. Műsoron lesz többek között Ákos rövidfilmje, a Magunk maradtunkAz unoka című krimi és a lélegzetelállító Vadlovak dokumentumfilm a Hortobágyról.

 

-
Magyar Film Napja 2022

A Tabán és a Kino Caféban tart vetítéseket a Budapest Film a Magyar Film Napja alkalmából. A nézők a Tabán egy termében, a Kino Café összes termében klasszikus magyar filmalkotásokat nézhetnek. Újra mozivásznon lesz látható kiváló minőségben többek között Enyedi Ildikó filmje, Az én XX. századom és az Eldorádó, Bereményi Géza 1989-es klasszikusa. 

A fővároson túl országszerte is lesznek magyar film vetítések a mozikban és további helyszíneken. A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében felújított magyar klasszikusokat 14 helyszínen lehet újra nézni nagyvásznon.

A Cinego két válogatással is készül: 2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből – köztük az Evolúció és a Külön falka – és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból is kínál válogatást, köztük a Napszálltá-t és a Nagyi projekt-et.

A HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor fesztiválkedvenc rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is, amely az HBO Max nézettségi toplistáinak élén szerepel a bemutatása óta.

Részletes műsorlista itt: Magyar Film Napja program 2022