Aradon is forgatnak a filmesek

Színházak és filmesek összefogásával a Nemzeti Filmintézet támogatásának köszönhetően országszerte izgalmas alkotások forognak. Az Aradi Kamaraszínház és a Mythberg Films együttműködésében Pozsgai Zsolt rendezésében készül a MAGYAR GOLGOTA című tévéfilm.

„Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A járványhelyzet miatt most különösen fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat. A készülő produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg. Külön öröm, hogy a fővárosi és vidéki színházak mellett egy határontúli színház alkotói is bekapcsolódtak a filmezésbe.” – nyilatkozta Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

Múlt héten kezdődött az Aradi Kamaraszínház társulata és filmesek összefogásával a Magyar Golgota forgatása Pozsgai Zsolt rendezésében. A film Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket. A kivégzés előtti éjszaka története valós eseményekre épül, valós szereplőket sorakoztat fel, de Török Ignác volt szerelme és addig soha nem látott lánya látogatása az aradi várbörtönben, már az írói képzelet terméke. A készülő filmet az író-rendező Pozsgai Zsolt Nemescsói Tamásnak, a közelmúltban elhunyt kiváló magyar operatőr emlékének ajánlja, aki Török Ignác legközelebbi leszármazottja volt.
Az eredeti színdarabot az Aradi Kamaraszínház 2019-ben a vértanúk kivégzésének centenáriumán mutatta be. A most forgó filmben Szabó Máté, Lux Ádám, Pap Kati, Janik László, Békefi Viktória és Tapasztó Ernő, a színházi előadás szereplői játszanak. Kovács Claudia operatőr, Klimó Péter látványtervező, Dukát Fanni jelmeztervező, Zsuráfszky Zoltán koreográfusa közös célja, hogy a mozgókép eszközeivel megteremtsék a kor hangulatát és bevonják a nézőt az érzelemgazdag történetbe.

A Magyar Golgota a Mythberg Films gyártásában készül Pozsgai Zsolt forgatókönyve alapján, producere Berger József és Óvári Eszter.
A Nemzeti Filmintézet ősszel összesen 16 olyan streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülnek izgalmas, „crossover” művek. Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház alkotóival Szikora János rendezésében már leforgott és a tervek szerint március 15-én lesz látható az Ítélet és kegyelem, mely az 1848-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot.

A Győri Nemzeti Színház Egressy Zoltán Kék kék kék című tragikomédiájából készít filmet Szűcs Gábor rendezésében egy családi vállalkozásként működő vándorcirkuszról és az előtte álló nagy lehetőségről.

Vidnyánszky Attila a Pécsi Országos Színházi Találkozón is díjazott az Isten ostora című előadásából Mátray László és Mikecz Estilla főszereplésével készül film, mely egy végzetes szerelem „vadromantikus” története és két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozása lesz.

Javában készül az Ecc-pecc a Thália Színház társulatával Madarász Isti rendezésében Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Csőre Gábor és Szabó Erika főszereplésével.

Hiánypótló a Kolibri Színház vállalkozása, a több mint 400 előadást megélt Bors néni című sikerdarabjukból készítenek kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet Novák János és Novák Emil rendezésében. A forgatás február közepén kezdődik.

A kaposvári Csiky Gergely Színház társulatával Olt Tamás és Vékes Csaba rendezők február végétől forgatják a Korai menyegző című filmet, mely egy érzelmes, humoros, rendhagyó házassági történet a halállal.

A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata márciusban Odegnár Róbert és Horváth Illés rendezésében Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban.

Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik és szerelmeik izgalmas élete elevenedik meg a márciusban forgó Frici és Aranka című filmben, melyet Juhász Anna rendez a Karinthy Színház társulatával.
Március közepén kezdődik a Budapesti Operettszínház csapatával a cannes-i Arany Pálma díjas Iványi Marcell (Szél, 1996) rendezésben a Szétszakítottak című magyar történelmi film forgatása, amely hétköznapi huszonévesek sorsán át mutatja meg a trianoni békediktátum következményeit.

Bővebben a támogatott projektekről IDE kattintva olvashat.