Átadták a 18. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

2022. szeptember 17-én, szombat este ünnepélyes zárógála keretében átadták a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait.

A fesztivál Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új filmjének hazai premierjével, és Giuseppe Tornatore Ennio című dokumentumfilmjének meglepetésvetítésével zárult.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Ruijun Li rendezése, a Porrá leszünk című kínai alkotás kapta. A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját Szakonyi Noémi Veronika rendező Hat hét című magyar filmje, a közönségdíjat pedig a Nyugati nyaralás érdemelte ki.

Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska vehette át a fesztivál életműdíját, míg a záró ceremónián egy másik kiemelkedő életmű előtt tisztelegtek a szervezők: a legendás hazai animációs filmkészítő, Rófusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapta az elismerést. A tiszteletére levetítették az Oscar-díjjal kitüntetett A légy című rövid animációt. A film és alkotója akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig.

A CineFest nyolc napja alatt számos hazai nagyjátékfilm (Hat hét, Magasságok és mélységek, Nyugati nyaralás és zárófilmként a koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcok) és egészestés dokumentumfilm (Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, Magyar hangja…, valamint meglepetésvetítésen A mi Kodályunk 2.) debütált. Bíró Tibor fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy „a fesztivál versenyprogramjának valamennyi filmje magyarországi premier volt. A hazai filmek különösen népszerűek, hiszem már elővételben ezekre a filmekre kelt el a legtöbb jegy”. Rengeteg Cannesból, Velencéből, Berlinből, a Sundance-ről vagy a Tribecáról érkező nemzetközi filmet itt láthatott először a közönség Magyarországon.

Megannyi izgalmas közönségtalálkozó és szakmai program követte egymást. Nem csak filmek, de alkotók és filmes szakemberek is érkeztek a világ minden tájáról. Bíró Tibor kiemelte: „Minden eddiginél több külföldi vendéget fogadtunk: filmes alkotók, szakemberek, filmkritikusok 30 országból érkeztek hozzánk”. Volt vendég többek között Bangladeshből, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Egyiptomból, Észak-Macedóniából, Franciaországból, Németországból, Iránból, Izraelből, Olaszországból, Marokkóból, Svájcból, Svédországból, Szerbiából és Ukrajnából. Saját filmjének vetítésére látogatott Miskolcra Tarik Saleh, a Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díjával kitüntetett Fiú a mennyből alkotója, itt volt Mehdi Bajestani színész, a Szent pók főszereplője, Kristina Buozyte, a litván sci-fi, a Vesper rendezője (aki tíz évvel ezelőtt már elnyerte a fesztivál fődíját) és a lengyel Witold Ludwig, a kosztümös dráma, A koldus és a madame megálmodója.

A hazai alkotók és színészek közül többek között Csoma Sándor, Pál Emőke, Trill Zsolt, Molnár Piroska, Csőre Gábor, Galambos Péter, Kálid Artúr, Tiszeker Dániel, Lévai Balázs, Mészáros Béla, Pokorny Lia, Szőke Abigél, Szakonyi Noémi Veronika, Román Katalin, Grosan Cristina és Kerekes Vica lépett a színpadra.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jövőre is szeptemberben lesz.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

 Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek: Porrá leszünk (Return to Dust / Yin ru chen yan), r.: Ruijun Li

Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja: Hat hét, r.: Szakonyi Noémi Veronika

A legjobb rövidfilm díja: Zárt ajtók mögött (Toutes les nuits / Behind Closed Doors), r.: Latifa Said

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Horesnyi Máté

CineNeWave díj: Nyugvó köd, r.: Fábián Nikoletta

CineDocs díj: Akik lehettünk volna (Wer wir gewesen sein werden / Who We Will Have Been), r.: Erec Brehmer, Angelina Zeidler

A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: Közel (Close), r.: Lukas Dhont

A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb nemzetközi filmnek: Porrá leszünk (Return to Dust / Yin ru chen yan), r.: Ruijun Li

A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb magyar filmnek: Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, r.: Oláh Kata

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: A barlang (Il Buco / The Hole) r.: Michelangelo Frammartino

Közönségdíj: Nyugati nyaralás, r.: Tiszeker Dániel, Lévai Balázs

Életműdíj: Molnár Piroska (a megnyitó ünnepségen átadott díj)

Életműdíj: Rófusz Ferenc (a záró ünnepségen átadott díj)

Forrás: cinefest.hu