Az Art-Mozi Egyesület szerint a Külön falka 2021 legjobb magyar filmje

Kis Hajni a bemutatkozó nagyjátékfilmje humanizmusa és az amatőr szereplők hiteles alakítása miatt kapta meg a díjat.

Az Art-Mozi Egyesület Díját a Külön Falka című, magas szakmai színvonalon megvalósított filmjéért, a társadalom peremén élők életének érzékeny, empatikus ábrázolásáért, az amatőr szereplők kivételesen hiteles alakításában történt bemutatásáért, a film humanizmusáért, Kis Hajni filmrendezőnek ítélték”.

„Sokat jelent ez az elismerés, különösen úgy, hogy a Külön Falkát több mint egy éve mutatták be, és még múlt héten is telt házzal vetítették” – reagált a díjra a rendező. „A legjobb pedig azt hallani emberektől, hogy több év terápiával ért fel nekik a film megnézése, hogy vannak akiket átsegít nehéz élethelyzeteken. Igazából ezért éri meg mindezt csinálni.

Külön falka főhőse a tizenkét éves, vadóc Niki (Horváth Zorka), aki a nagyszülei tiltása ellenére felveszi a kapcsolatot a börtönből frissen szabadult édesapjával (Dietz Gusztáv). A dráma a tavalyi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, idén 3 kategóriában győzedelmeskedett a Magyar Mozgókép Díj átadóján, a legjobb forgatókönyv és legjobb elsőfilm mellett a legjobb nagyjátékfilmnek is megválasztották. Jelenleg az HBO Max és a Cinego kínálatában érhető el. A sorozatos díjak és a közönség szeretete ellenére Kis Hajni következő filmtervének nem szavazott bizalmat a Nemzeti Filmintézet.

Az Art-Mozi Egyesület célja az art filmeket vetítő, nemzetközi mozilánctól független mozik érdekeinek, és az artfilmeket forgalmazó magyarországi vállalkozások érdekeinek szervezett képviselete, védelme. A díj létrehozásáról 2008-ban döntött az egyesület, első alkalommal Gigor Attila rendezőnek A nyomozó című filmjéért ítélték oda az elismerést, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását.

Fotón: Borsos Erika, az Art-Mozi Egyesület budapesti alelnöke és a Mozisok Országos Szövetségének elnöke, valamint Kis Hajni rendező.