Az NFI kihirdette az Inkubátor Program nyerteseit

Kiválasztotta a szakmai zsűri a Nemzeti Filmintézet fiatal alkotókat támogató Inkubátor Programjának nyerteseit: Baranyi Benő, Csoma Sándor, Miklós Ádám, Moldovai Katalin és Szabó Mátyás készítheti el első mozifilmjét. A 2015-ben indított, páratlan sikerű kezdeményezés célja a pályakezdő alkotók bemutatkozásának elősegítése.

A Nemzeti Filmintézet a Magyar Film Napját a jövő innovatív filmesei támogatásával is ünnepli. Az öt nyertes film gyártására a játékfilmekhez 67 millió, a dokumentumfilmhez 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

Öt pályakezdő rendező vághat bele első mozifilmje elkészítésébe a Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjának támogatásával, melynek célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek támogatása. Az elmúlt hónapokban fejlesztett forgatókönyvek és az alkotók online prezentációi alapján az NFI által felkért szakmai zsűri választotta ki az 5 nyertes filmtervet a 10 döntős közül.

A zsűrit Böszörményi Gábor filmforgalmazási szakember, Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Horváth Márta filmvásárló, -szerkesztő, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Krigler Gábor kreatív producer alkotta.

Az Inkubátor Program 5.0 nyertesei:

Szabó Mátyás: Kukkoló (dráma, fantasy) – Ha Ábel behunyja a szemét, képes mások szemével látni, de csak Vera tekintetén át szép ez a világ. Ilyenkor Vera is boldog, úgy érzi, nincsen egyedül. Meddig juthatnak, ha Ábel nem nyitja ki a szemét?

Csoma Sándor: Magasságok és mélységek (dráma) – Igaz történet Sterczer Hildáról, Erőss Zsolt hegymászó özvegyéről, aki a férje halála után két gyermekükkel kénytelen szembenézni a gyász fájdalmával. A tragédia feldolgozása során előkerülő emlékképekből megismerjük a Zsolttal való különleges kapcsolatukat.

Miklós Ádám: Mélypont Érzés (dokudráma)Egész estés dokumentumfilm, amely három szerfüggő felépülését követi végig, ahogy Dr. Petke Zsolt forradalmasítja a terápiát sziklamászás által.

Moldovai Katalin: Teljes napfogyatkozás (dráma) – Ana egy elit gimnázium többszörösen kitüntetett tanára, a diákok kedvence. Egy szülő azzal vádolja meg, hogy egy film ajánlásával a diákok körében a homoszexualitást népszerűsíti. A tanárnő abszurd küzdelembe kezd, hogy igazolja magát.

Baranyi Benő: Zanox – Kockázatok és mellékhatások (kisrealista sci-fi vígjáték) – Misi időutazással próbálja leküzdeni félelmeit, ám rossz döntései miatt a legnagyobb baj közepén rontja el különleges képességét, ezért meg kell tanulnia enélkül is kiállnia magáért.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egész estés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi fesztiválokon. Ezúttal először azok a rendezők is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

A kezdeményezés rendkívül népszerű a pályakezdő filmesek körében, összesen 60 pályázó jelentkezett első mozifilm tervével.

 

Az öt nyertes film gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmnél 24 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak az NFI a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is biztosít.

Bővebben a nyertes filmtervekről: https://nfi.hu/hu/hirek/ime-az-inkubator-program-nyertesei

Az Inkubátor Program eddigi sikerei /// A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 24 elsőfilmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.

Tavaly ősszel mutatták be Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje az év elején készült el.

Jelenleg is folynak az utómunkálatai Bakony Alexa Egy fiú címmel készülő dokufilmjének, mely elnyerte a Sundance Intézet támogatását is. Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra A legjobb dolgokon bőgni kell című dramedy-je, Kis Hajni Külön falka munkacímen készülő első mozifilmje, továbbá Lőrincz Nándor és Nagy Bálint, Hámori Gabriella főszereplésével forgatott Legjobb tudomásom szerint (korábban Garázsmenet) című drámája is az utómunkánál tart.

Javában tart a gyártása többek között Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, Hol rontottam el? című animációs filmjének és számos filmterv gyártás előkészítésén dolgoznak az ifjú alkotók.

A Magyar Film Napja /// Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, annak emlékére, hogy ezen a tavaszi napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 1901-ben. A Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a Magyar Film Napja alkalmából. A magyarfilmnapja.hu oldalon május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba.