Az unokázós csalásról a Szépkorúak szerdáján

Sajnálatosan aktuális történetet mutat be az az új magyar film, amelyet február 9-én 15 órakor, a Szépkorúak szerdáján vetít a Barátság mozi:

Az unoka című alkotás az időseket aljas módon kihasználó „unokázós csalás” témáját dolgozza fel, remek szereplőkkel, izgalmas formában. A mozi kedvezménykártyájával rendelkező nyugdíjasok 700 forintért válthatnak jegyet a filmre a mozi honlapján vagy pénztárában, amely a vetítések előtt egy órával nyit – a kedvezménykártyával nem rendelkezők 1100 forintért vásárolhatnak belépőt.

Kétmillió forint – ennyivel károsította meg alig két héttel ezelőtt azt a 86 éves nagypapát egy lelketlen csaló, aki telefonon előadott meséjével elhitette vele: lánya nagy bajba került. Az úgynevezett „unokázós csalás” a legaljasabb bűntettek egyike, elkövetői arra alapoznak, hogy a szeretteikről szóló történeteket hallva az idős emberek szinte gondolkodás nélkül adnak át nagyobb összeget is annak érdekében, hogy segíthessenek.

Az Oscar-díjas Mindenki rendezője, Deák Kristóf családjának traumáját dolgozta fel Az unoka című filmjében, saját nagyapja is áldozatául esett ugyanis a csalóknak. Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövés-történet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.

A port.hu kritikusa szerint „…nem lehet eléggé hangsúlyozni a filmben látható kiváló színészi alakításokat. Rudi szerepében az eddig színpadi színészként ismert Blahó Gergely átélhetően keveri a bizonytalanságot az elszántsággal, Jordán Tamás és Jászberényi Gábor egyszerűen tökéletesek, Döbrösi Laura is kiforrott alakítást nyújt a főhős kolléganőjének szerepében, az „öregkommandó” tagjait pedig Papp Jánostól kezdve a csillogó szemű Hámori Ildikón és Tordai Terin át Mikó Istvánig egyszerűen öröm nézni” – a film tehát nem csak témája miatt érdemes a figyelemre.

A Szépkorúak szerdája indulása óta népszerű az idősebb korosztályhoz tartozó mozilátogatók körében. A Barátság mozi minden alkalommal igyekszik olyan filmet műsorra tűzni ezeken a vetítéseken, amelyek igényt tarthatnak a szépkorú nézők figyelmére. A kedvezménykártya kiváltása ingyenes, akinek már birtokában van, a mozi honlapján és pénztárában is 700 forintért válthat jegyet a vetítésekre. A délutáni előadásokra azokat is várják, akik nem rendelkeznek kedvezménykártyával, ők teljes áron válthatnak belépőt.

www.baratsagmozi.hu

www.facebook.com/baratsagmozi