BERLINALE: Ma debütálnak Berlinben a világháborús magyar honvédek

Ma láthatja a szakma és sajtó a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Nagy Dénes első mozifilmjét, a Závada Pál azonos című regénye alapján készült TERMÉSZETES FÉNY-t.

A Berlinale szervezői kiemelték, hogy azért is esett a választásuk a fiatal magyar rendező alkotására, mert az egyedi megközelítéssel mesél az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témáról, a második
világháborúról. Erre a TERMÉSZETES FÉNY stábja tudatosan törekedett mind a szereplők kiválasztásakor, mind a forgatási helyszínek felkutatása során.

Már az inspirációjául szolgáló regénytől sok tekintetben eltérő forgatókönyv írása közben biztossá vált Nagy Dénes rendező számára, hogy a háborús események forgatagába sodródó egyszerű bakákat, tiszteket olyan embereknek kell megformálniuk a kamerák előtt, akik maguk is hasonló közegben élnek és dolgoznak ma, mint azok, akiket hetven évvel ezelőtt soroztak be katonának. Ennek megfelelően az egész országra kiterjedő, alapos kutatómunka előzte meg a forgatást. A rendező rengeteg vidéki gazdaságot, mezőgazdasági vállalkozást, illetve kis falvakat keresett meg, hogy a földműveléssel, állatgondozással
foglalkozó helyiek közt találjon rá az ideális főszereplőkre – a filmbeli szakasz katonáira.

Több ezer fotó készült a jelöltekről, akik közül számos körülmény figyelembevétele után – például hogy elengedik-e őket a munkából a két hónapos forgatásra – sikerült kiválasztani a szereplőket, köztük Szabó Ferencet, Garbacz Tamást és Stuhl Ernőt.

A kiválasztott szereplők mind hadi kiképzést kaptak, és megtanulták mindazt, amit a világháború idején a bevonulóknak el kellett sajátítaniuk – a menetelést, tájékozódást, illetve egyéb általános katonai ismereteket. Azután, akárcsak annak idején az eseményék sűrűjébe vezényelt bakáknak a valóságban, idegen természeti és nyelvi környezetben, az orosz-lett határvidéken kellett helytállniuk és a kamera előtt megformálniuk a partizánvadász magyar honvédeket.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.
A Természetes fény-t a magyar nézők is láthatják, amint kinyithatnak a hazai mozik.