Csajos est: Szívünkből születtél – az örökbefogadásról őszintén

Sokakat érintő kérdés, az örökbefogadás lesz a témája a Barátság mozi következő Csajos estjének: október 13-án, szerdán 18.00 órakor két vendég beszélgetését hallhatja a közönség.

Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze saját történetükről mesél, a kérdés szakértője, Katona Andrea, a Fészek Alapítvány vezetője az örökbefogadás szabályairól, jogi hátteréről beszél a nézőknek. Az est végén a Becsúszó szerelem című magyar vígjátékot tekintheti meg a közönség.

Az örökbefogadás felelősségteljes döntés, egy életre szóló elköteleződés, amelyre a jelentkezők többsége azért vállalkozik, mert nem lehet vér szerinti gyermeke. A statisztikák szerint évente mintegy ezer gyermeket fogadnak örökbe Magyarországon. Az utóbbi néhány évben az örökbefogadásra várók száma emelkedik, többen vannak, mint ahányan az örökbe adható gyermekek – a várakozás így sokszor évekig is tarthat, főleg, ha újszülöttre vágynak a jelentkezők. Aztán egyszer csak megszólal a telefon és egyik pillanatról a másikra alapjaiban megváltozik minden: bár az örökbe fogadni szándékozó szülőket a hivatalos eljárásban igyekeznek mindenre felkészíteni, az öröm mellett sokszor kétségek, nehézségek is felmerülhetnek – ezekről, és sok más, a témával kapcsolatos kérdésről is szó lesz a Barátság mozi következő Csajos estjén, amelynek két vendége is lesz október 13-án, szerdán.

A beszélgetés során Vörösmarty Színház művésze, Závodszky Noémi saját történetét osztja meg a hallgatósággal. Nyáron volt egy éve, hogy férjével örökbe fogadták tündéri lányukat, aki megváltoztatta életüket. „Jelenleg időm legnagyobb részét Blankával töltöm, és végtelen szeretettel terelgetem az útján” – mondja a színésznő, aki az esten mesél majd arról, hogy miért választották ezt az utat a gyermekvállaláshoz és milyen érzések keletkeztek benne, amikor először találkozott gyermekével, de szó lesz arról is, mennyi idő kellett az apának, hogy kialakuljon a „szerelem”.

Az est másik résztvevője a Fészek az Örökbefogadókért és Örökbefogadottakért Alapítvány vezetője lesz. Katona Andrea munkája során több éves tapasztalatot szerzett meddőségi, reprodukciós problémával küzdő és/vagy örökbefogadásra várakozókkal, örökbefogadókkal, örökbe adókkal, örökbefogadottakkal és az ő családjaikkal. Kiemelt figyelmet fordít azokra a családokra, akik krízishelyzetben fordulnak az alapítványhoz. Jelenleg aktívan foglalkozik az örökbefogadásra várakozó családok segítésével, és egyedülálló módon, hosszú távon támogatja azokat a családokat is, ahonnan gyermeket fogadtak örökbe: fontos, hogy az otthon maradt gyermekek ne kerüljenek állami gondozásba, hanem a vér szerinti család képessé váljon felnevelni őket. A szakember az örökbefogadás hivatalos folyamatáról is szól majd az esten, többek között megismerteti a közönséget a nyílt és titkos örökbefogadás közötti különbséggel is.

A beszélgetés után a Becsúszó szerelem című magyar vígjátékot vetíti a mozi. Gyula, az elkötelezett fociultra és felesége, Mariann gyereket szeretnének. Miután kiderül, hogy a férfi meddő és az örökbefogadás lehetősége is elszáll, Mariann utolsó esélyként megállapodik egy roma lánnyal, Lüszivel, hogy a hamarosan születendő gyermekét magukhoz veszik. A terv mindannyiuk életét fenekestül forgatja fel. Gyulának ettől fogva folyamatosan trükköznie kell, hogy ne bukjon le a rasszista focirajongó barátai előtt, a magánélete pedig további nem várt fordulatokat tartogat számára: Ámor nyilai a legváratlanabb helyről találnak a szívébe, humoros helyzetek és erkölcsi dilemmák sora elé állítva hősünket. A filmet Nagy Viktor Oszkár rendezte, főszereplők: Ötvös András, Gombó Viola Lotti, Thuróczy Szabolcs, Stefanovics Angéla és Rajkai Zoltán.

A Csajos estre már kaphatók jegyek a mozi jegypénztárában és online, a www.baratsagmozi.hu oldalon.