Díjeső Portóban: Négy kategóriában is magyar a győztes

Két magyar alkotást díjaztak Portugália patinás nemzetközi filmfesztiválján:

Bergendy Péter a POST MORTEM-ért a legjobb rendezés, míg Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv díját hozta el. Horvát Lili FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE című romantikus drámája a Rendezők Hete legjobb filmje lett, a főszereplő Stork Natasa pedig a legjobb színésznő.

Négyes magyar sikerrel zárult a 41. Fantasporto Nemzetközi Filmfesztivál Portugáliában. Bergendy Pétert a POST MORTEM-ért a legjobb rendezés, míg Zánkay Pirost a legjobb forgatókönyv díjával méltatták. Horvát Lili FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE című alkotása a Rendezők Hete válogatás legjobb filmje lett, a főszereplő Stork Natasa pedig megkapta a legjobb színésznő díját.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Post Mortem tavaly októberben indult el a fesztiválokon, a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje és a varsói fesztivál is meghívta válogatásába, Triesztben a RAI4 televízió különdíját, valamint a Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte. A Post Mortem még idén a hazai mozikba is eljut.

Az első világháborút követő spanyolnátha járvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

Horvát Lili alkotása, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai. Legutóbb Clevelandben nyerte el a Legjobb közép-kelet-európai filmért járó elismerést.

Európa szerte, Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz a közeljövőben Horvát Lili filmje, hiszen a Nemzeti Filmintézet már 20 forgalmazási területre értékesítette a kiemelkedő magyar mozifilmet.