Filmgyár podcast – mindent a filmiparról

A Nemzeti Filmintézet közreműködésével a Filmhu – a magyar moziportál szakmai beszélgetéssorozatot indított.

A Filmgyár podcast adásaiban a hazai mozgóképipar, a filmfinanszírozás és a gyártás izgalmas szakterületeiről beszélgetnek a Filmhu újságírói filmesekkel és a Filmintézet szakembereivel.

A Filmgyár podcast első adásainak témája a szakemberképzés és a magyarországi bérmunka szektor volt – mindkettő hallgatható már a Filmhu podcast csatornáján.
A hazai filmgyártás versenyképességének megőrzése érdekében kulcsfontosságú a filmes szakemberek utánpótlásának biztosítása, a Magyarországon gyártott, nagy stábokat igénylő külföldi produkciók miatt növekvő igény kielégítése és gyors reakciók a piac változásaira.
A Nemzeti Filmintézet a hatékony utánpótlás érdekében több programot és kutatást is indított az elmúlt években képző intézmények és nemzetközi szakemberek bevonásával. A tapasztalatokról és  kihívásokról a Filmhu újságírói Lányi Eszterrel, a Filmintézet képzési igazgatójával, Petrányi Viktória  producerrel és Csuja László filmrendezővel beszélgettek a Filmgyár podcast első adásában.
A második adás témája a magyarországi bérmunkaszektor sikere és a magyar filmgyártásra gyakorolt hatásai voltak. A Filmhu újságírói Stalter Judit producerrel, aki többek közt a Penélope Cruz főszereplésével és az Oscar-jelölt Fernando Trueba rendezésében készült Spanyolország királynője című hazánkban forgatott produkciót jegyzi, dr. Csepely Balázzsal, a Filmintézet jogi igazgatójával és Názer Ádám gyártásvezetővel, a Filmturisztikai Egyesület elnökével, az Itt forgott című könyv egyik szerzőjével beszélgettek.
A tervek szerint havonta új szakmai beszélgetésekkel jelentkezik a Filmgyár podcast, továbbra is terítéken lesznek a magyar filmipar friss hírei és legújabb trendjei a jogi és piaci környezetben értelmezve, személyes tapasztalatok megosztásával.
A következő adások témái közt lesz a minőségi filmgyártás alapjának tartott forgatókönyv fejlesztés, az Inkubátor Program és a magyar filmek marketingje is.

Filmgyár podcast
#1: Szakemberképzés a filmiparban
#2: Bérmunkák Magyarországon
Bővebben