Fődíjas dokumentumfilm a FILMIO-n

Visky Ábel MESÉK A ZÁRKÁBÓL című kreatív dokumentumfilmje mától látható a FILMIO-n.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült alkotás világszerte élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt és a legjobb magyar film díjával tüntette ki nemrég a BIDF zsűrije.

A börtön rácsai által elválasztott családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm, a Mesék a zárkából a fesztiválszerepléseket követően online nézhető május 6-tól a FILMIO-n.

Visky Ábel első egész estés alkotásával korábban olyan nemzetközi fesztiválokra kapott meghívást, mint Észak-Amerika legjelentősebb dokufesztiválja, a HotDocs, a Biarritz-i FIPADOC és a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, műsorra tűzték továbbá Argentína és Görögország rangos seregszemléi is. Márciusban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében, különdíjban is részesült és lelkesen fogadták a kritikusok is.

Büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete. – írják az alkotók a Mesék a zárkából című film szinopszisában.

A Mesék a zárkából magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória, gyártója a Proton Cinema volt. „a Mesék a zárkából az utóbbi évek egyik legszebb hazai rendezői bemutatkozása. (…)
azoknak az emlékezetes, újabb magyar filmeknek a sorába illeszkedik, amelyekben az alkotók egyéni módon kísérleteznek a dokumentumfilmbe kevert fikciós elemekkel” 24.hu „a Mesék a zárkából, gyönyörűen egyensúlyozik dokumentumfilm és fikció, valamint mese és valóság között, mindeközben pedig a meseterápia és a drámaterápia módszereivel gyógyítja szereplőit” Filmtett.ro

„Az elkészült mesék szellemesek, látványosak és tanulságosak, a legnagyobb katarzist mégis az okozza, hogy látjuk milyen hatással van azokra, akik készítették. A nagy premierek és a forgatós jelenetek közben olyan melegség és remény öntött el, mint amilyet már rég nem éreztem.” Film.hu

„Jó a film ritmusa, ott van a zene, Visky pont jól elkapta az arányt szocio és fikció között. Úgy szeretteti meg a szereplő börtönviselt arcokat, hogy nem hazudja el egyik oldalukat sem.
Egy igazi film.” Kontra.hu