Hamarosan indul a 11. Szemrevaló Filmfesztivál

Az idei évben 11. alkalommal rendezik meg, Debrecenben október 19. és 22. között a filmfesztivált, ahol friss, aktuális, minőségi alkotásokat láthatnak az érdeklődők – eredeti nyelven, magyar felirattal.

A Szemrevaló – Sehenswert Filmfesztivál német nyelvű filmek magyarországi szemléje, amelyet az országban négy városban (Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsett) rendeznek meg. Az eseménysorozat a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közreműködésével jött létre.

Az elmúlt években hatalmas érdeklődés övezte a fesztivált – nemhiába 11. alkalommal kerül megrendezésre. Az esemény keretein belül négy napon keresztül négy filmet vetítenek az Apolló Moziban, a koncepció pedig minden évben másIdén a hangsúly a jogaikért és szabadságukért harcoló erős női karakterekre helyeződik, néhány filmben azonban az LMBTIQ közösség, valamint a migrációs háttérrel rendelkező emberek is nagy szerepet kaptak, amellyel tükörképet állítanak a jelenkori társadalmi problémákra.

AZ ESEMÉNY PONTOS DÁTUMA: 2022. október 19-22.

AZ ESEMÉNY PONTOS HELYSZÍNE: 4025, Debrecen, Apolló Mozi ( Miklós u. 1.), Kertész Mihály terem

A BEMUTATÁSRA KERÜLŐ FILMEK:

Csodaszép (Wunderschön)2022. 10. 19.: 20.00-tól 22.00 óráig

„A szellemes párbeszédek és a nagyszerű színészgárda garantálják a szórakoztató feel-good mozi és a társadalmilag releváns témák sikeres kombinációját. A vitás kérdések őszinte, ideológiamentes megközelítése tiszteletet érdemel.” 

(filmdienst.de)

Fűző (Corsage)2022. 10. 20.: 20.00-tól 22.00 óráig

A film a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatkozott be, ahol a legjobb színészi alakítás díját nyerte. Főszereplője a Fantomszálból és a Bergman szigetéből ismert luxemburgi színésznő, Vicky Krieps.

Toubab: 2022. 10. 21.: 20.00-tól 22.00 óráig

„Florian Dietrich első mozifilmje nem ismer sem műfaji határokat, sem egyértelműséget. (…) Ezért nem fekete-fehér ez a film, pedig nem szól másról, mint a feketék és fehérek életéről, olyan társadalmi keretek között, amelyek sokkal merevebbek, mint az országhatárok. Florian Dietrich vicces és tragikus jelenetekkel játszik, az elvárások ellenében mesél, és mindig mélyen elkötelezett marad. Sem giccs, sem buta humor nem játszik itt szerepet; ehelyett minden karaktert valódi hitelesség jellemez.”

(epd Film)

A szabadság mámora (Monte Veritá)2022. 10. 22.: 20.00-tól 22.00 óráig

„Hihetetlenül szép a látvány. Daniela Knapp operatőr csábítóan izzóvá teszi a hegyet és a természetet, a színészek ragyognak, a történet erkölcsi mondanivalója pedig kifogástalan.”

(Die Welt)

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal lesznek megtekinthetőek.

A belépés ingyenes, és a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

Forrás: hajdupress.hu