Horvát Lili a legjobb rendező Dublinban

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért Horvát Lili elnyerte a legjobb rendező díját az ír főváros rangos nemzetközi filmfesztiválján.

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm továbbra is versenyben van a „függetlenek Oscar-díjaként” számon tartott Independent Spirit Award-ért, melynek nyertesét április végén jelentik be. A járvány miatt idén online rendezték meg Írország nemzetközi filmfesztiválját, a 12 napig
tartó rendezvény felvonultatta a nemzetközi és az ír filmtermés javát, a díjazottakat a
hétvégén hozták nyilvánosságra.
A legjobb rendezés díját Horvát Lilinek ítélte a filmkritikusok zsűrije (Dublin Film Critics’ Circle) a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámáért A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai.

Legutóbb az International Cinephile Society (ICS) legjobb 2020-as művészi teljesítményeiért díjazottak listájára került fel a magyar mozifilm. A 120 filmes szakembert tömörítő szervezet a legjobb eredeti filmzene díjával Keresztes Gábort tüntette ki a Felkészülés…-ért. Európa szerte, Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz a közeljövőben Horvát Lili filmje, hiszen a Nemzeti Filmintézet már 20 forgalmazási területre értékesítette a kiemelkedő magyar mozifilmet.

A Felkészülés…-ben Márta (Stork Natasa), a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.
A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a film operatőre Maly Róbert volt.