Igazából öt egész estés magyar animáció lesz Annecy-ban

Négy magyar mozifilm szerepel az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon.

Gauder Áron új filmje, a Kojot négy lelke a fő versenyprogramba kapott meghívást, a Contrechamp versenybe pedig három magyar mozifilmet válogattak: a Kecskemétfilm gyártásában készült Toldi mozifilm feldolgozását, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című első egész estés filmjét, valamint a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukciót.

A szervezők azóta újabb programokat jelentettek be, és az Annecy Classics-ban szerepel Az idő urai című sci-fi is. Az 1982-ben bemutatott film francia-magyar koprodukcióban készült, rendezője René Laloux, a technikai rendezője Hernádi Tibor, az animátorok szinte kivétel nélkül magyarok voltak, a speciális effektusokért felelt többek közt Reisenbüchler Sándor, az operatőr pedig Haris László volt. A mozifilm producere Salusinszky Miklós, magyar gyártója a Pannónia Filmstúdió és a Hungarofilm.

Az idő urai Stefan Wul A Perdide bolygó árvája című regényét adaptálja (melyet magyarul 2019-ben adott ki a Cser Kiadó). A történet elején egy furcsa jármű zuhan le a Perdide bolygón. Claude, a pilóta megsérül, de képes figyelmeztetni barátját, Jaffart, és szólni kisfiának, Pielnek, hogy meneküljön az erdőbe, mielőtt a rettegett darazsak támadnak. A növények között elrejtőzve Piel egyetlen kommunikációs eszköze egy mikrofon, amely a megmentésére induló Jaffar űrhajójával van összekötve. Jaffar egy öregemberrel, Silbaddal indul útnak, és még egy ifjú párt is rejtegetniük kell a hajón: Matton herceget és feleségét, Belle-t. Mentőútjuk során ők is olyan izgalmas kalandokba keverednek, mint Piel a furcsa bolygón, közben pedig az Idő urai kedvük szerint játszanak a bolygókkal és az idővel.

A filmet 4K-ban restaurált verzióban vetítik Annecy-ban. A felújítás a CITE FILMS és a Fondazione Cineteca di Bologne együttműködésben zajlott, a digitalizálásban pedig a CNC nyújtott segítséget.

dotandline.blog.hu