IX. Romani Film Fest

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen roma tematikájú filmeket bemutató fesztiválja. A fesztivált Kalla Éva 2009-ben szervezte meg először, amikor mintegy negyven romákkal foglalkozó filmet vetítettek le az eseményen.

A FESZTIVÁLRÓL

A fesztivál programja általában történelmi események évfordulójához kötődik. Így emlékeztünk meg tavaly az 1848-as forradalomról, azt megelőzően pedig az 1956-os forradalom volt a központi téma. 2019-ben a fesztivál ahhoz a 75 évvel korábbi eseményhez kapcsolódik, amikor az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben 1944-ben. Nem adták olcsón az életüket, ellenállásuk sikeres volt. Erre emlékezve több olyan filmet tűztünk műsorra, amelyben a küzdő szellemé a főszerep, ám közvetlenül a roma holokausztról szóló filmeket is vetítünk.

PROGRAM

2019. május 23. csütörtök (Art+Cinema)

17.30 Megnyitó
Zenés flashmob a Szilvási Gypsy Band és Balogh Attila gyermekszínész és énekes közreműködésével

Köszöntők:

– Daróczi Tímea, műsorvezető

– Langerné Victor Katalin, helyettes államtitkár

– Daróczi Ágnes, etnológus

​Oláh Norbert festőművész kiállításmegnyitója, Szegedi Tamás színművész, rendező méltatásával

​További fellépők:

– Horváth Károly csellóművész

– Gulyás Zsuzsi énekes

– Balog Janó  színész, musical énekes

– Romano Glaszo


19.00 Vetítés: Jožka (Nagyterem)
Cseh-német dokumentumfilm. 26 perc, 2017

Rendező: Hamze Bytyci

Jožka a egész  életét a jobb, igazságosabb társadalomért és a cigányság  megkülönböztetése elleni küzdelemnek szentelte. A roma kisebbség iránti tiszteletlenséget egy nagy sertéstelep képviseli, amely a dél-csehországi Lety közelében lévő korábbi koncentrációs tábor helyén épül. Ebben a lágerben  romák százai vesztették életüket a náci rezsim alatt – beleértve Jožka feleségének családját is.

2019. május 24. péntek (Art+Cinema)

10.00 Vetítés: Mese- és animációs filmek a Kecskemétfilm Stúdiótól (Nagyterem)
9 rajzfilm. Összesen 45 perc.

Rendezők: Horváth Mária, Szoboszlay Eszter, Balajthy László

A Cigánymesék rajzfilm-sorozat 2013-ban a Kecskemétfilm Stúdióból indult útjára, Horváth Mária rendező vezetésével, aki szerette volna megmutatni a roma népi hagyományokat és a roma kulturális értékeket. Az alkotók célja az autentikus népmesék gyűjtése volt, miközben arra is törekedtek, hogy roma művészeket vonjanak be a munkafolyamatba. A legfontosabb eredmény az, hogy a roma művészeknek lehetőségük nyílt arra, hogy tudásukkal, történeteikkel, rajzaikkal, festményeikkel és zenéjükkel, saját kortárs művészetükkel illusztrálják népi örökségüket és hagyományaikat.
11.30 Vetítés: A Karaván Színház filmjei (Nagyterem)
A Karaván Színház   fiatalokkal készített workshopjainak filmjei

A vetítés után közönségtalálkozó Nyári Oszkárral és a többi alkotóval


14.00 Vetítés: Rövidfilmek (Nagyterem)
Melinda, a  bokszoló szociális munkás nő
Magyar portréfilm. 12 perc, 2017

rendező: Baranyi Marcsi, szerkesztő-riporter és Galyas Gyula

Pécsiné Lázár Melinda nemcsak a ringben ütötte ki az ellenfeleit, hanem az életben is padlóra küldte a legnehezebb kihívást, a veleszületett szegénységet. A mára már diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszoló- edző, nehézsorsú és rossz útra tévedt gyerekeknek segít.   A karrier mellett még feleség és két gyermek anyukája is.


Bajnok
Magyar dokumentumfilm. 19 perc, 2017
rendező: Bartha Máté

Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos boxgálára készül. A kis, vidéki edzőteremből a bajnokságig hosszú az út, ám gondoskodó edzője segítségével talán legyőzhető a számtalan akadály.

​14:30 Vetítés- Próbajáték
Magyar dokumentumfilm. 39 perc, 2017

rendező: Dobray György

Ahogy a népmesében a szegény ember elküldi fiát szerencsét próbálni, úgy indítja útnak Hollandiába Antal is a 13 éves Oláh Szebasztiánt, hogy váljon belőle profi focista. Nagy a tét, ugyanis a hét fős salgótarjáni roma családnak Szebi az egyetlen reménye, hogy kitörjenek a szegénységből. A fiút felkészítik és ellátják tanácsokkal, hogy hogyan rúgja a labdát és honnan szaladjon, hogy elnyerje a holland edzők tetszését, majd egy igazi roma mulatságot rendeznek számára, ahol Antalék saját dalukkal búcsúznak el tőle. „Ki kell engednünk, mert feljebb kell emelkedni valahol az életben” — mondja Antal könnyes szemekkel. Szebi edzője, Zoli hoz neki néhány ruhát. A nadrág kicsit nagy, de „nem baj, majd felhajtjuk” — nevet Szebi, és ketten nekivágnak Hollandiának, Eindhovenbe, az európai futball egyik központjába, próbajátékra.

A rövidefilmek vetítése után közönségtalákozó a Bajnok és a Próbajáték rendezőivel.

14.00 Vetítés: Auschwitz Rekviem (Kisterem)
Magyar dokumentumfilm. 28  perc, 2011

rendező: Asbóth Kristóf

Túlélők beszélnek a deportálásokról Európa hat nagyvárosában a MÜPA – ban bemutatott zene kapcsán. Roger Moreno Rathgeb alkotását a Frankfurti Roma-Szinti Filharmónikusok adták elő R. M Sahiti vezényletével és a Szent Efrém kórus közreműködésével. A roma és zsidó megszólaló túlélők vallomásait zenei részletek és Karl Stojka valamint Fenyvesi József képei szakítják meg.

15.00 Vetítés: Jožka (Kisterem)
Cseh-német dokumentumfilm. 26 perc, 2017

Rendező: Hamze Bytyci

Jožka a egész  életét a jobb, igazságosabb társadalomért és a cigányság  megkülönböztetése elleni küzdelemnek szentelte. A roma kisebbség iránti tiszteletlenséget egy nagy sertéstelep képviseli, amely a dél-csehországi Lety közelében lévő korábbi koncentrációs tábor helyén épül. Ebben a lágerben  romák százai vesztették életüket a náci rezsim alatt – beleértve Jožka feleségének családját is.

16.00 Vetítés: Boom Boom (Kisterem)
Indiai dokumentumfilm. 25 perc

A Don Bosco Alapítvány Alaihal MIDEA workshopjának romákról készített filmje, ami a Tamil Naduban élő roma közösségek speciális hangszerét és tradicionális használatát mutatja be.

16.00 Vetítés: Alla Zingara (Nagyterem)
Magyar dokumentumfilm. 62 perc, 2019

rendező: Halász Glória

Az Alla Zingara című zenés dokumentumfilm a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal és a film főbb szereplőivel.
16.00 Kerekasztal-beszélgetés: A cigány kultúra hatása (Kiállítótér)
Beszélgetés alkotókkal a roma művészet hatásáról különböző művészeti ágakban. Résztvevők:

Bársony Kata – film

Balog Rodrigó – színház

Daróczi Ágnes – folklór, nyelv, képzőművészet

Dr.  D Magyari Imre – irodalom

Dr. Kállai Ernő – zene

18.00 Vetítés: The Violin Alone (Nagyterem)
Amerikai dokumentumfilm. 55 perc, 2017

rendező:  Scott Sterling

A The Violin Alone című dokumentumfilm egy valószínűtlen, mégis megvalósult találkozást mutat be, egy olyan új zenedarab születését, amilyenre korábban még nem volt példa. A film a két modern zseni, Oláh Vilmos hegedűművész és Eric Funk kortárs klasszikus zeneszerző közös munkájáról szól, ahogyan tíz napig dolgoztak együtt egy különleges darab létrehozásán. A „Concerto for Violin Alone Op 109” című zenemű előadása egyszerre feszegeti a határokat és az általunk ismert lehetséges fogalmát: az előadónak, azaz Vilmosnak ugyanis egymagának kell játszania a saját és a zenekar szólamát. Látszólag tehát megoldhatatlan feladatra vállalkozik.

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal.

2019. május 25. szombat (Art+Cinema)

12.00 Vetítés: Számon kívül maradtak (Kisterem)
Kanadai dokumentumfilm. 99 perc, 2011

rendező: Aaron Yeger

Az elsőfilmes kanadai rendező nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy egy szélesebb közönséggel is megismerteti az európai romák helyzetét. Értelmezésében a romák mai helyzete szorosan összefügg a második világháború alatti üldöztetésükkel. És kiváltképp azzal a ténnyel, hogy a romák elhurcolása és megsemmisítése-a Porrajmos-mindmáig kevéssé ismert és ritkán tárgyalt történet. A világ elfeledte a náci népirtás több százezer roma áldozatát.

Yeger filmje nem az első dokumentumfilm, amely ezt a témát kívánja feldolgozni, de az eddigi próbálkozásoknál nagyobb szabású, szélesebb merítésű, átfogóbb értekezés. Ugyanakkor sodró lendületű, vizuálisan igényes, “nézőbarát” alkotás. A filmkészítők tizenegy országban forgattak, több tucat romával, köztük számos holokauszt-túlélővel készítettek interjút; a téma vezető szakértői szolgáltatják a kontextust. Fontos munka, ideje volt.

13.00 Vetítés: Genezis (Nagyterem)
Magyar dokumentumfilm. 90 perc, 2018

rendező: Bogdán Árpád

A Gettó Balboa fókuszában a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi, és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli élete, és kettőjük kapcsolata áll. A film már az utómunka fázisában kivívta a nemzetközi dokumentumfilmes szakma figyelmét, amikor tavaly egy fejlesztő workshopon elnyerte az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiváljának különdíját.
A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal.

14.00 Vetítés: Tatárszentgyörgytől Tatárszentgyörgyig (Kisterem)
Magyar dokumentumfilm. 37 perc,  2010

Rendező: Daróczi János

A 37 perces dokumentumfilm nyomon követi a Magyar Gárda 2007-es tatárszentgyörgyi zászlóbontásától a gyilkos indulatok fölkorbácsolásáig tartó eseménysort.

15.00 Vetítés: Gettó Balboa (Nagyterem)
Magyar dráma. 120 perc, 2018

rendező: Bogdán Árpád

A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.
A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, útjaik sosem kereszteznék egymást, ám sorsuk mégis összefonódik ennek a tragikus bűnténynek az árnyékában. A Genezis szereplői az egyetemes emberi értékek – az életbe vetett hit, a szolidaritás, a felelősség – mentén döntenek a sorsukról, így lehetőséget kapnak az újrakezdésre, egy új életre.

15.00 Vetítés: Coimbatore santhippu (Kisterem)
Indiai dokumentumfilm. 25 perc

Utcán élő fiatalok mindennapjairól szóló film. A gyerekek egy workshopon vettek részt, ahol egy pár napos elméleti képzés után kamerát ragadtak és elkészítették a saját filmjüket.

18.00 Nyomodban (Nagyterem)
Magyar dokumentumfilm.  45 perc 2019
rendező: Kőszegi Edit

Az alkotók Rokit hetedik osztályos korában ismerték meg. Nem sokkal később meghalt az édesapja, és akkor édesanyja megkérte a rendezőket, hogy forgassanak le minden fontos eseményt, ami történik velük. Édesanyja halála után Roki egyedül maradt. A film az ő küzdelmes életének negyed évszázadát és annak legkülönbözőbb állomásait követi nyomon.

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal a kiállítótérben.


2019. május 26. vasárnap (Art+Cinema)

12.00 Vetítés: Megtört csend/Broken silence (Kisterem)
Angol dokumentumfilm. 85 perc, 2017

rendező: Giulia Fassone

A második világháború idején a nácik a becslések szerint 1,5 millió romát irtottak ki a koncentrációs táborokban Kelet-Európában. Túlélők emlékeznek.

14.00 Vetítés: Próbajáték (Kisterem)
Magyar dokumentumfilm. 39 perc, 2017

rendező: Dobray György

Ahogy a népmesében a szegény ember elküldi fiát szerencsét próbálni, úgy indítja útnak Hollandiába Antal is a 13 éves Oláh Szebasztiánt, hogy váljon belőle profi focista. Nagy a tét, ugyanis a hét fős salgótarjáni roma családnak Szebi az egyetlen reménye, hogy kitörjenek a szegénységből. A fiút felkészítik és ellátják tanácsokkal, hogy hogyan rúgja a labdát és honnan szaladjon, hogy elnyerje a holland edzők tetszését, majd egy igazi roma mulatságot rendeznek számára, ahol Antalék saját dalukkal búcsúznak el tőle. „Ki kell engednünk, mert feljebb kell emelkedni valahol az életben” — mondja Antal könnyes szemekkel. Szebi edzője, Zoli hoz neki néhány ruhát. A nadrág kicsit nagy, de „nem baj, majd felhajtjuk” — nevet Szebi, és ketten nekivágnak Hollandiának, Eindhovenbe, az európai futball egyik központjába, próbajátékra.

15.00 Vetítés: High School (Kisterem)
Indiai játékfilm. 51 perc, tamil nyelven angol felirattal, 2009

Indiában élő legnagyobb közösségek egyike a tamil. Ez a film a középiskolai éveket feldolgozó izgalmas zenés táncos ifjúsági film, ami egy középiskola nem mindennapi életébe nyújt betekintést. A filmben lélegzetellálítóan színes forgatban ismerkedhetünk meg egy kis tamil közösséggel.