Jön a Svenk – Közös tévéműsort indít a Nemzeti Filmintézet és a HírTV

Stratégiai együttműködés keretében közös tévéműsort és közösségi médiára szánt tartalmakat készít ezentúl a Nemzeti Filmintézet és a HírTV.

A közös kezdeményezés a magyar filmekről, a magyar filmipar szereplőiről, a moziba járást népszerűsítő tartalmakról és a hazánkban egyre nagyobb számban forgatott nemzetközi produkciókról szól. Az első adás május 1-jén szombaton 22:30-kor debütál. – jelentette be Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos Gajdics Ottóval a HírTV tartalmi igazgatójával együtt.

A hetente szombatonként képernyőre kerülő Svenk című műsor célja, hogy a nagyközönséggel megismertesse a magyar filmipar múltját, jelenét és jövőjét, emellett naprakészen beszámoljon minden olyan történésről, amely az egyre sikeresebb hazai filmgyártáshoz kapcsolódik.

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Nemzeti Filmintézettel közösen egy ilyen izgalmas és informatív műsorral színesíthetjük a nézőinknek szánt tartalmainkat. Hisszük, hogy a magyar filmgyártás méltán tartozik a világ élvonalába. Évről-évre egyre nagyobb sikereket ér el és ezért itt volt az ideje egy olyan műsornak, amely hétről-hétre megmutatja ezt a nézőknek és beavatja őket ebbe az érdekes világba a kulisszák előtt és azon túl.” – mondta el Gajdics Ottó a HírTV tartalmi igazgatója.

A Svenk műsorvezetői fiatal és elismert színészek lesznek, akik most debütálnak televíziós műsorvezetői szerepben. Barta Ágnes, a Nemzeti Színház tagjaként számos fontos szerepben csillogtatta már meg tehetségét. A képernyőn párja Előd Álmos lesz, aki a József Attila Színház egyik legfoglalkoztatottabb színésze. Álmos számtalan színházi szerepe mellett az évek során több tucat filmben és sorozatban szinkronizált, meghatározó orgánuma a magyar szinkron egyik markáns alakjává, hangjává tette. Mindkét műsorvezető rendelkezik tévés és filmes tapasztalattal a kamerák előtt, amely garantálja, hogy hitelesen és saját tapasztalataikon keresztül közvetítik majd a nézők számára az információkat.

„Filmrajongóként, rendezőként és kormánybiztosként egyaránt fontosnak tartom, hogy a nagyközönségnek minél több kapcsolódási pontot teremtsünk a magyar filmek izgalmas világához. Idén 120 éves a magyar film, hihetetlenül gazdag közös kultúrkincsünk. Nagy öröm, hogy a jubileum évében, újító kezdeményezéseink között elindíthatjuk a Svenk-et és a tévénézőkhöz közelebb hozhatjuk a hazai filmesek alkotásait.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az együttműködés nemcsak a tévé képernyőkre korlátozódik, hanem a közösségi média egyéb területeire is kiterjed. A Svenk kiegészítéseként a Youtube-on rendszeresen fognak készülni a filmezés izgalmas világáról, magyar filmekről szóló és a moziba járást népszerűsítő videók. A Youtube-ra kerülő tartalmak főszereplője és készítője Török Ábel lesz, aki generációjának meghatározó influenszere és szintén rendelkezik filmkészítői múlttal.

A Svenk hetente szombatonként jelentkezik, az első adás május 1-jén 22:30-tól látható a
HírTV-n.
A műsorban az aktuálisan forgatott és bemutatásra kerülő magyar produkciók kulisszatitkai mellett a nézők bepillantást nyerhetnek a filmes szakmák rejtelmeibe. Emellett az alkotók lerántják a leplet korábbi nagysikerű produkciók, a legismertebb klasszikusok titkairól és elsőként számolnak be a jövő sikervárományos alkotásairól is. A tévéműsorok gyártója a Hung-Ister Zrt.