Kihirdették a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeit – 1500 percnyi film

Négy kategóriában –  kisjáték- és kísérleti film, nagyjáték- és dokumentumfilm – összesen 1500 percnyi anyagot vetítenek május 24-28. között a 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon Szegeden.

A nagyjátékfilmek válogatására Török Ferenc filmrendező és Buk Miklós operatőr vállalkozott, akik a beérkezett 47 filmből 8-at juttattak a versenybe.

A két magyar film: a tavalyi fesztiválnyitó eseményen vetített Enyedi Ildikó alkotás, A feleségem története és a Nagy Dénes által rendezett Természetes fény – mindkettő többszörös díjnyertes. A feleségem története operatőre Rév Marcell, aki a most futó Eufória c. sorozat egyedi, fantasztikus képi világot teremtő operatőre, a Természetes fényt pedig Dobos Tamás, a 2019-es fesztivál fődíjasa fotografálta.A többi nevezett magyar alkotást  – többek között az Éden, a Legjobb tudomásom szerint, a Külön falka c. filmeket – egy külön szekcióban mutatják be az idei fesztiválon.

A nyolc versenyző nagyjátékfilm között van még belga, francia, spanyol, orosz, kirgiz alkotás, amelyeket magyarországi premierként láthat majd a közönség, valamint a Sweat c. lengyel-svéd koprodukcióban készült, a mozikban pár hónapja futott influenszer dráma.

A kisjáték-és kísérleti filmek– amelyeket többszáz órányi anyagból Ferenczi Gábor rendező és Lovasi Zoltán operatőr válogatott ki – 6 órát ölelnek fel: a magyarok mellett finn, szlovén, mexikói, amerikai filmek versenyeznek majd ebben a kategóriában.

Ez évben az alkotók kérésére újra lesz dokumentumfilmes versenyprogram: ebben a kategóriában mintegy száz filmet neveztek, ebből 13 jutott versenybe, többek között a Bakony Alexa rendezte, Táborosi András fotografálta Tobi színei, és Kis Anna nehézsorsú fiatalokról szóló mozija (operatőr: Nagy Zágon) a Csak családról ne. A dokumentumfilmes válogató zsűri Zurbó Dorottya és Pavlovszki Natasa volt.

A filmeket – amelyek nagy része Magyarországon eddig be nem mutatott alkotás – május végén tekinthetik meg a szegedi Belvárosi Moziban.

www.facebook.com/zsigmondvilmosfilmfest