Klasszikusok a magyar film napján

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma szervezésében a hazai filmszínházakban, köztük a fehérvári Barátság moziban idén is megünneplik a magyar film napját április 30-án.

A Nemzeti Filmintézet által öt éve útjára indított kezdeményezéshez ebben az esztendőben két magyar filmklasszikus vetítésével csatlakozott a város művészmozija.

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük.

A Barátság moziban ezen a napon két magyar klasszikust vetítenek – elsőként, 17.30-kor Huszárik Zoltán 1971-ben bemutatott Szindbád című filmdrámáját láthatja a közönség Latinovits Zsoltán, Ruttkai Éva és Dajka Margit főszereplésével. A Krúdy Gyula művéből készült alkotásban Szindbád a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és nem utolsósorban a kulináris élvezetekben véli megtalálni. Gondolataiban életre kelnek emlékei. Megbarnult fényképek, elszáradt virágok, elsárgult szerelmeslevelek hozzák elő a múltból a szépasszonyokat, lányokat, a hozzájuk fűződő múló érzéseket, s a felejthetetlen húsleves illatát… A megejtő szépségű képsorokat Sára Sándor  készítette, a makrofelvételek Gujdár József nevéhez fűződnek. A magyar filmművészet egyik ékkövének számító mű számos nemzetközi elismerésben részesült, itthon 1972-ben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, a nagydíjat, az operatőri díjat és Dajka Margit megkapta a legjobb női alakítás díját.

Az ünnepnap második előadása 19.30-kor Makk Károly 1977-ben készült Egy erkölcsös éjszaka című játékfilmje Psota Irén, Makay Margit, Cserhalmi György és Tarján Györgyi főszereplésével. A történet szerint Kelepei Jenő, a bohém diák egy átmulatott éjszaka után beköltözik a Mutter bordélyházába, ahol rajonganak érte a lányok. Amikor a fiatalember aggódó édesanyja váratlanul megérkezik vidékről, a Főnökasszony villámgyorsan úrilányok panziójává alakítja át a házat. A kisváros ekkor betoppanó elöljárói azonban az eredeti funkciója szerint akarják használni a bordélyházat… A Hunyady Sándor műve nyomán készült film premierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt, 1978-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, Makay Margit a legjobb női alakítás díját, Tarján Györgyi pedig a legjobb női epizódalakítás díját kapta.

Az előadásokra már válthatók jegyek a mozi jegypénztárában és honlapján: www.baratsagmozi.hu