KUTATÁS: Egyre inkább a hétköznapok részévé válnak a streaming szolgáltatások, az online videótárak.

Csaknem minden második magyar felnőtt használt vagy használ jelenleg is fizetéses tartalomszolgáltatást.

A VoD-ot (Video on Demand) a reklámmentessége, rugalmassága és széles kínálata miatt egyre többen kedvelik meg. Ez derül ki többek között abból a reprezentatív kutatásából, amelyet a Nemzeti Filmintézet megbízásából a Kantar-Hoffmann készített.

A tévénézés Magyarországon egyelőre még a legkedveltebb tartalomfogyasztási módnak számít, a felnőtt lakosság 94%-a szokott tévézni a kutatás szerint – 81% heti rendszerességgel. Ugyanilyen arányban (94%) azonban már ingyenes online videókat is megtekintünk, csak valamivel ritkábban – a heti rendszeresség az online videók esetében 77%-os. A tévécsatornák műsorait ingyenes online felületen a magyarok 71%-a követi.

A felnőtt lakosság csaknem fele (47%) vesz vagy vett már igénybe előfizetéses tartalomszolgáltatást, amikor egy havi díjért cserébe korlátlanul nézhet filmeket, sorozatokat az adott szolgáltató kínálatából. Viszonylag sokaknak épült ez be a mindennapjaiba, 29% heti rendszerességgel használ ilyen szolgáltatást. Az online elérhető, fizetős filmkölcsönzők, amelyeknél korlátlan havi használat helyett egy film megtekintéséért fizetünk, egy kicsit kevésbé népszerűek: 29% próbálta már és 11% használja ezeket legalább hetente.

Előny a reklámmentesség, a rugalmasság

Aki előfizetője már egy VoD (Video on Demand) alapú szolgáltatásnak, az elsősorban azért kedvelte meg, mert nem kell reklámokat néznie (59%), rugalmasan dönthet róla, mikor néz meg egy adott tartalmat (56%), széles kínálatból válogathat (47%), és különböző eszközökön is igénybe veheti a szolgáltatást (37%).

Az úgynevezett streaming szolgáltatások előfizetői minden korosztályban megtalálhatók. Egyedül a 60 év felettieknél alacsonyabb az arányuk (11%), az összes többi korcsoportban 20-25%-os. Jellemző még rájuk, hogy legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, és nincsenek a megélhetésüket veszélyeztető anyagi problémáik.

Nem igaz azonban, hogy egy streaming előfizetés amolyan fővárosi úri huncutság lenne: a legnagyobb arányban (38%) kisvárosokban élők élnek ezzel a lehetőséggel. Talán éppen azért körükben legnépszerűbb ez a szolgáltatás, mert bár mutatkozik igényük a filmújdonságok megismerésére, a kisvárosi közegben erre kevesebb lehetőségük adódik.

A kutatást a Nemzeti Filmintézet felkérésére a Kantar-Hoffmann készítette nemrég, 800 fő online megkérdezésével. A minta reprezentatív a 15 éves vagy idősebb magyar lakosságra.

A november 19-én Filmio néven induló, új online videótár előkészítése keretében készült a
kutatás.

A cikk az NFI.hu oldalán ide kattintva olvasható.

(A lead fotó forrása: (c) ign.hu)