Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról

MOZIZZ ÉS SZAVAZZ TE IS EURÓPA LEGJOBBJÁRÓL! – 38 ország fiatalsága egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi jelölt közül választja ki Európa legjobb filmjét április 24-én. Az idén rendhagyó módon online megrendezendő közös mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni.

A Nemzeti Filmintézet az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére április 13-ig várja 12-14 éves fiatalok jelentkezését, akik a három jelölt film megtekintése után szavazatukkal csatlakozhatnak a „legfiatalabb” nemzetközi zsűrihez és részt vehetnek 2021-es Fiatalok Közönségdíja (Young Audience Award) odaítélésében.

A Fiatalok Közönségdíja program idén rendhagyó módon online lesz, 38 országból csatlakozhatnak résztvevők a közönségépítő kezdeményezéshez.

A Fiatalok Közönségdíjára jelölt filmek 2021-ben:
PINOKKIÓ (PINOCCHIO)
Rendezte: Matteo Garrone
Olaszország / Franciaország
ÁT A HATÁRON (THE CROSSING)
Rendezte: Johanne Helgeland
Norvégia
FARKASJÁRÓK (WOLFWALKERS)
Rendezte: Tomm Moore és Ross Stewart
Írország / Luxemburg
A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki: először egy nemzetközi bizottság jelölt 8 filmet a legfrissebb európai termésből. A bizottság tagjai Graziella Bildesheim (producer, EFA igazgatósági tag / Olaszország), Levan Dvali (Taoba Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál / Georgia), Nicola Jones (Goldener Spatz / Németország), Dimitris Spyrou (Olympia Gyermekfilm Fesztivál / Görögország) és Annelot Tijs (Eye Film Institute / Hollandia) voltak.

A második lépésben a 13–14 éves, Fiatalok Közönségdíja program egykori résztvevőiből álló zsűri, Matteo (Olaszország), Marta (Horvátország), Anissa (Egyesült Királyság), Zofia (Lengyelország) és Vasileios (Görögország) nézte meg a nyolc filmet, és választotta ki a végső versenybe kerülő hármat.

A 38 résztvevő országban az Európai Filmakadémia és a helyi együttműködő szervezetek a Fiatalok Közönségdíjával lehetőségét teremtenek, hogy az ifjúság kiváló európai filmeket ismerhessen meg, és tapasztalt filmoktatók irányításával megvitathassák a látottakat és kapcsolatba léphessenek kortársaikkal.

A 2021-es legjobb európai ifjúsági filmért járó Fiatalok Közönségdíját több ezer tizenéves szavazata dönti majd el. A nyertest április 25-én online díjátadó ünnepségen hirdetik ki, melynek házigazdája egy korábbi Fiatalok Közönségdíja zsűritag, Ivana Noa (Belgium) lesz. Az ünnepséget élőben közvetíti a yaa.europeanfilmawards.eu portál, amely további információkat is kínál a jelölt filmekről és a programban résztvevő helyszínekről.

A Nemzeti Filmintézet 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatalok Közönségdíja programhoz, hogy népszerűsítse a közös mozizást és elősegítse a hazai fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását.

Jelentkezés és bővebb információ a filmekről IDE kattintva érhető el.