Magyarok a Berlinálén 2023

Az idei Berlinálén mutatkozik be Fehér György SZÜRKÜLET című filmje, Erhardt Domonkos SZEMEM SARKA című animációja és Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta MŰANYAG ÉGBOLT című sci-fi animációja.

    *   *   *

A Berlinálén mutatják be Fehér György SZÜRKÜLET című filmjét

2023.01.09.

A február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics válogatásában ismét szerepel magyar alkotás: a Nemzeti Filmintézet Haumann Péter emlékére egy ritkán látott remekművet, Fehér György 1989-ben készült és most frissen restaurált SZÜRKÜLET című filmjét javasolta a programba.

Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének motívumain alapszik Fehér György 1989-ben készült ikonikus alkotása, amely feje tetejére állítja a krimi konvencióit. A Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, az elsőszámú gyanúsított öngyilkosságát követően azonban hamarosan lezártnak tekinti az ügyet. Nyomozótársa szerint ugyanakkor a gyilkos még él, ezért kibérel egy benzinkutat, ahol egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest.

A kivételes műgonddal készült alkotásban a fordulatos cselekmény helyett a köd és a szürkeség a meghatározó. Ez a különleges, apokaliptikus atmoszféra a bűneset és a nyomozás által kiváltott lelki terhek pontos vizuális tükre. A filmből nem derül ki pontosan, hol és mikor játszódik a történet, illetve a gyilkosságot és a tettest sem látni. Az alkotás egy kortalan, elhagyatott létállapotot jelenít meg, ahol már semmi sem egyértelmű, s melyet gyakran hasonlítottak Tarkovszkij és Bresson világához. Jellegzetes kortárs zenéjét, melyet speciális, felerősített zörejezés, tengeralattjáróra emlékeztető búgó hangok jellemeznek, Vidovszky László, az Új Zenei Stúdió egyik vezéralakja komponálta.

Fehér György Szürkület című filmje, melyben Tarr Béla konzultánsként vett részt, az áramlatot elindító Kárhozat mellett a korszak filmművészetét jelentősen meghatározó „fekete széria” legmarkánsabb darabja lett.

Szürkület különdíjat nyert a Magyar Filmszemlén, majd 1991-ben a locarnói fesztiválon Gurbán Miklós operatőri munkáját ismerték el Bronz Leopárddal. Gurbán Miklós nemcsak e bravúros felvételeket készítette, hanem a film felújításában, a fényvilág rekonstrukciójában is részt vett. A restaurálás a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjának keretében készült el 2022-ben.

Bővebben a Szürkület-ről: Alapfilmek.hu

Filmrészlet:

Forrás: nfi.hu

    *   *   *

Budapesti összepillantás a Berlinalén

2023.01.18.

Erhardt Domonkos SZEMEM SARKA című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Filmintézet támogatásával készült alkotás világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában lesz. A film azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete egy összenézés erejéig találkozik.

A magyar főváros hangulatát magával ragadóan tükröző rövidfilm, melyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú zötykölődés közben veszi észre, hogy a szemközti oldalon ül egy kedves lány, aki zavarba ejti őt. Mindössze az ablak tükröződésében találkozik tekintetük, és a fiú – habár csak gondolatban-, de enged a csábításnak és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne.

Erhardt Domonkos diplomamunkájáról azt mondja, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből. „A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet.” – tette hozzá az alkotó.

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generations ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról kikerült Vulkánsziget című 9 perces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

Az elmúlt években kiemelkedő sikereket elérő MOME Animáció szak új fejezete indul el 2023 őszétől, ahol angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés. A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Game Design) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

„Szereplésünk a Berlinalén nem csak a fiatal alkotó, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű siker. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően, évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotó műhely a régióban.” – összegzett Fülöp József, rektor és animációsfilm rendező.

Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

Forrás: nfi.hu

    *   *   *

Világpremier: A MŰANYAG ÉGBOLT a Berlinálén versenyez

2023.01.23.

Nyilvánosságra hozták a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjait. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta korunk égető kérdéseit feszegeti sci-fi animációjával, mely magyar-szlovák koprodukcióban készült a Filmintézet támogatásával és márciusban érkezik a magyar mozikba a Fórum Hungary forgalmazásában. A világpremierre a Berlinale Encounters versenyprogramjában kerül sor februárban az alkotók személyes részvételével.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült sci-fi, egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.

-Salto FilmMűanyag égbolt (Fotó: Salto Film)

A filmben a két főszereplő mellett Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót láthatjuk. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is láthatók a vásznon. A karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy filmünk a Berlinálén, a világ egyik legrangosabb fesztiválján debütálhat az Encounters elnevezésű versenyszekcióban, ami kifejezetten az innovatív, a hagyományostól eltérő és új perspektívákat kereső filmeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Sok-sok ember hosszú éveken át tartó munkája kerül végre a nézők elé, izgatottan várjuk mind a fesztivált, mind a március végi magyarországi bemutatót.” – nyilatkozták az alkotók.

Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte és kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi az Inkubátor Program kereteit. A koprodukcióban készülő alkotás a Nemzeti Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is elnyerte.

Műanyag égbolt producere Fülöp József és Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia.

Forrás: nfi.hu