Megjelent egy részlet Fabricius Gábor első mozifilmjéből, melynek világpremierje a holnap kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz

Egy rövid részlet erejéig belenézhetünk Fabricius Gábor első nagyjátékfilmjébe.

Az Eltörölni Frankot világpremierje szeptember 5-én, a világ egyik legjelentősebb filmes versenyén, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Week szekciójában lesz.  Idén Magyarországot Fabricius filmje képviseli a velencei fesztiválon.

 A közel másfél perces részlet a film nyitószekvenciája, itt találkozunk először a főszereplő Frankkal (Fuchs Benjámin). Az alkotói szándék szerint, az egysnittes jelenet esszenciálisan tartalmazza a film egészében tettenérhető különös atmoszférát: a megfoghatatlan paranoiát és elnyomást, amibe Frank beleszületett. A hatalom jelenléte, a háború lehetősége, a főszereplő magára hagyatottsága, kiszolgáltatottsága, majdanai lázadása már a film nyitójelenetében kitapintható.

A világ szeptember 5-én, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Week szekciójában ismerheti meg a Kádár-kor politikai pszichiátriáját Fabricius Gábor Eltörölni Frankot c. filmjéből. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a világ egyik legkiemelkedőbb filmes mustrája, a filmtörténet legrégebbi fesztiválja. A velencei – a cannes-i és a berlini mellett -, egyike a „Nagy Három” nemzetközi filmfesztiválnak, megtiszteltetés a válogatásában szerepelni. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 1-én, szerdán kezdődik és szeptember 10., vasárnapig tart.

—————————————————————————————————————–

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.

Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas mediadesigner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak.
Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A magyarországi mozikba 2021. október 7-én kerül, a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Eltörölni Frankot részlet: