Négy kihagyhatatlan nyári nap Balatonszemesen, Bujtor István árnyékában

A Bujtor István Filmfesztivál minden év augusztus 20-a környékén várja a filmek szerelmeseit és a kikapcsolódni vágyókat Balatonszemesen, Bujtor István családjának egykori lakóhelyén.

A sokszínű fesztivál a filmes program mellett színházzal, koncertekkel, utcabállal, kaszkadőr show-val, családi programokkal várja a szórakozni vágyókat.

A fesztivál célja, hogy emléket állítson a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer szellemi örökségének, beleértve az életműben meghatározó humor és rejtély mai filmes jelenlétét, s közben elkalauzolja az érdeklődőket a múltba, igazi hangulatos retro programokkal.

Jelenleg ez a régió legnagyobb filmes seregszemléje, ahol a vörös szőnyeges felvonulás, a veteránautós felvonulás és az Ötvös Csöpi ételkóstolók mellett valódi kuriózumot jelent a filmes alkotókkal való találkozás: a nyilvános, bárki által látogatható filmvetítéseket pódiumbeszélgetések és szakmai workshopok teszik még színesebbé.

Mindamellett Bujtor István emlékét erősíti a róla szóló, minden évben változó tematikával jelentkező életmű kiállítás, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobraival, s persze az utánozhatatlan Bujtor-filmek vetítései a Bujtor-család társaságában.

A filmfesztivál védnökei: Bujtor Judit, Bujtor Balázs és Bujtor Anna, igazgatója Lutter Imre producer, előadóművész, a zsűri elnöke Ferenczi Gábor filmrendező.

A filmes versenyprogramban játékfilmek, kísérleti fikciós alkotások, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek, animációs alkotások és versfilmek szerepelnek.

A XIII. Bujtor István Filmfesztivál 2022. augusztus 18-21. között zajlik Balatonszemesen.

bujtorfilmfesztival.hu