Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa

Magyar idő szerint hétfő hajnali egy óra után néhány perccel a legjobb production design kategóriájában Oscar-díjat nyert Mihalek Zsuzsa, a Budapesten forgatott Szegény párák berendezője.

65b7cc1c73b972976daf20a1.jpg
A díjat hagyományosan a film látványvilágáért felelős munkatársakkal megosztva kapja a berendező, így a legjobb produkciós design Oscarja James Price-nak, Shona Heathnek és Mihalek Zsuzsának járt – ez utóbbi azonban nem volt jelen a Los Angelesben megrendezett gálán, hogy átvegye az elismerést. Price és Heath meg is említették: sajnálják, hogy „Zsuzsi” nincs ott.

Két éve egyébként ugyanebben a kategóriában nyert berendezőként Sipos Zsuzsanna a Dűne első részéért. A Szegény párák köszönőbeszédeiben Budapest és a magyarokkal való összedolgozás visszatérő méltatást kaptak.

Mihalek Zsuzsa több évtizede dolgozik a szakmában, így a Csinibabában, a Werckmeister harmóniákban és az Argóban is. Több, Magyarországon forgatott nemzetközi produkcióban volt berendező (Atomszőke, Suszter, szabó, baka, kém, Vaksötét), néhány hete pedig már kiérdemelte a brit filmdíjat, a BAFTA-t is a Szegény párákban végzett munkájáért. A film végül négy díjat is nyert a 96. Oscar-gálán.

Az immáron Oscar-díjas berendezővel itt készítettünk interjút, a filmben végzett munkálatokról a művészeti vezetőt itt kérdeztük, a Szegény párákról írt kritika pedig itt olvasható.

Forrás: Kultura.hu