Sára Sándor emléke előtt tiszteleg a Filmalap

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor hét emblematikus filmjét mától 20 napig
szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap. A szeptember 22-én elhunyt Sára Sándor, Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus páratlan életművére emlékezve a Magyar Nemzeti Filmalap október 11-31. között ingyenesen hozzáférhetővé teszi Sára Sándor hét emblematikus alkotását.

„Sára Sándor gazdag életművének megőrzése, a jelen és a jövő generációihoz való eljuttatása alapvető feladatunk, de ezen felül is hálával tartozunk neki a magyar filmörökség megőrzéséhez nyújtott személyes elkötelezettségéért és aktív szakmai támogatásáért” – nyilatkozta a Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatója.
„A modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait.” – Sára Sándor életművére Fazekas Eszter filmfelújítási és digitalizálási menedzser gazdag képgalériával illusztrált cikke is emlékezik a Filmarchívum honlapján.
A Filmalap a következő restaurált, illetve digitálisan felújított művekkel tiszteleg a Nemzet Művésze és a Duna Televízió alapító elnöke emléke előtt:

Cigányok, rövid dokumentumfilm, 1962, rendezte: Sára Sándor
Sodrásban, játékfilm, 1963, rendezte: Gaál István, operatőr: Sára Sándor
Vízkereszt, rövid dokumentumfilm, 1967, rendezte: Sára Sándor
Feldobott kő, játékfilm, 1968, rendezte: Sára Sándor
Szindbád, játékfilm, 1971, rendezte: Huszárik Zoltán, operatőr: Sára Sándor
Holnap lesz fácán, játékfilm, 1974, rendezte: Sára Sándor
Magyar nők a Gulagon I-III., dokumentumfilm, 1992, rendezte: Sára Sándor