Szakmai kirándulás, 2024. Ausztria

Az Art-Mozi Egyesület tagjai 2024. áprilisában Ausztriában látogattak meg Art mozikat.

Április 3., szerda
Gartenbau kino (1010 Wien, Parkring 12.) A nemzetközi Viennale Filmfesztivál otthona a bécsi filmkultúra zászlóshajója. Az 1960-as évek elbűvölő mozija Bécs filmpremier helyszíne.

Stadtkino (1010 Wien, Akademiestr. 13.) Az 1947-ben épült moziterem a Künstlerhaus épületének része, és belülről gazdagon díszített. Filmkínálatuknak középpontjában az osztrák mozi áll, emellett az Europa Cinemas egyesület tagjaként nagy figyelmet fordítanak az európai szerzői filmalkotásokra is.

 

Április 4., csütörtök
Cinema Paradiso (Rathauspl. 13, 3100 St. Pölten) A Cinema Paradiso a „Mozi mindenkinek” mottója szerint premiereket, kiváló gyerekfilmeket, iskolai különlegességeket, babamozit kisgyermekes szülőknek és még sok mást kínál. Különleges programjuk még a Beislkino, ahol asztaloknál ülve filmklasszikusokat fogyaszthat reggelire – filmes és valós kulináris élvezetek egyszerre. A koncertek alkalmával moziülés nélküli klubbá alakítják át a behúzható színpaddal rendelkező mozitermet.

Melki apátság 
A Szent Benedek-rendi melki apátság az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét élvezi. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint és látják el feladataikat, az oktatást és a lelkipásztori teendőket.


Filmcasino (1050 Wien, Margaretenstr. 78.) A filmkaszinó már 1911-ben „Margaretner Bürgerkino” néven létezett. Az 1950-es években a filmkaszinót áttervezték, hogy a ma oly tipikus hangulatot adják neki, és azóta sem veszítette el klasszikus 1950-es évekbeli jellegét.

Április 5., péntek
Burg Ring 1 (Burgring 1, 1010 Wien) Várakozás a Burg Kino nyitására…

Burg Kino (Opernring 19, 1010 Wien) A Burg Kino 1912-ben nyílt meg. Ebben a moziban vetítik először eredeti nyelven az amerikai és brit filmeket.
Az eredetileg 361 férőhelyes erkélyes lelátóval rendelkező terem az utóbbi években egy kis Studio Kino-val bővült. Az 1948-as brit klasszikus filmet, a „The Third Man” Orson Welles főszereplésével, amelyet Carol Reed rendező bécsi helyszíneken forgatott, hetente legalább egyszer vetítik a Studio Kinóban.

A fotókat Paraszkay György, Art-Mozi Egyesületi tag készítette.