Szorítóban: Gettó Balboa a Barátságban

Vér, verejték, szenvedés: Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmjét tűzi műsorára a Barátság mozi. A filmet a 20. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, májusban vetíti a város mozija.

A filmet a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be tavaly nyáron, év végén pedig Berlinben elnyerte a Ake Dikhea?Romani Filmfesztivál fődíját.

A cím alapján egy játékfilmre is gondolhatnánk, de a Gettó Balboa egy dokumentumfilm, ami a kőkemény valóságról szól, valós szereplőkkel.Misi egykor a kerület alvilágának meghatározó figurája volt,tíz éve azonban egy rivális maffiózó rálőtt – Misi az eset után megtért és maga mögött hagyta a bűnöző életet. Azóta a kerület kamasz gyerekeivel foglalkozik: bokszolni tanítja őket. Missziójának mottója: „sporttal a drog ellen”.
Tanítványai közül kiemelkedik a szorgalmas és tehetséges 21 esztendős Szabó Zoli, aki válaszút előtt áll: vagy az éjszakai életet választja, vagy profi ökölvívó lesz és ringbe száll álmaiért. A fiú tehetséges, de képtelen saját erőből átlépni az árnyékán – Misi barátsága és segítsége kell ahhoz, hogy több év kihagyás után visszatérjen a sporthoz. A film e két ember sorsát követi nyomon, az első edzésektől a világbajnoki övmeccs ringjéig.A játékfilmes igényességgel készült alkotás túlmutat a társadalmi sztereotípiákon,felemelő története talán egyszélesebb közönség számára is példát, kiutat jelenthet.
Bogdán Árpád 1981-ben született.Középiskolai tanulmányai során kezdett elszínészkedni, majd filmmel foglalkozni. Első nagyjátékfilmje,a Boldog új élet a 2007-es Berlinálén debütált. Legutóbbi nagyjátékfilmje,a Genezis szintén a Berlinálén mutatkozott be 2018-ban, majd számos fesztiválon vett részt, és fontos díjakat nyert Szofiában és Valenciában. Gettó Balboa című dokumentumfilmjének premierje a 2018-as Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd elnyerte a berlini Ake Dikhea? Romani Filmfesztivál fődíját.
„Régóta szerettem volna készíteni egy dokumentumfilmet,ami reményt ad, kiutat mutat. Ugyanis nem akartam elfogadni, hogy csakis kudarccal végződő történeteink lehetnek, pláne most, mikornagyon nagy szükségünk van a mesékre. A Gettó Balboa egy ilyen „mese”, a városi folklór része. Azé az urbanizált folklóré, amit a valóság mesél el nekünk” – mondja Bogdán Árpád a Gettó Balboáról.

További információ:
Barátság mozi
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: +3622/202-340
E-mail: marketing@fehervariprogram.hu
Honlap: www.baratsagmozi.hu
Facebook: www.facebook.com/baratsagmozi