V. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Filmes híd Budapest és Bécs között. A világ független alkotásainak, rövidfilmjeinek legjava egy fesztiválon! Ötödik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Bécsben és Budapesten 2022. január 16 és 23 között.

A fesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a magyar és az osztrák nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjra, Európai Filmdíjra jelölt alkotások.
A fesztivál filmjeinek vetítése idén Bécsben és Budapesten moziban, valamint Ausztriában és Magyarországon online is lesz, mely szakmai vitafórummal is kiegészül,  rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között.
A versenyprogram filmjeit Bécsben az Amerlinghausban, Budapesten, az Art+Cinema moziban élőben is vetítik.
Idén 1026 filmet neveztek 90 országból, melyből az előzsűri 59 filmet juttatott a versenyprogram 7 szekciójába, köztük 2 magyar alkotást is: Baranyi Benő  és Chilton Flóra műveit. A magyar rendezők két Oscar-jelölt, egy Cannes-i Arany Pálma-díjas és 9 Európa Filmdíjra jelölt filmmel versenyeznek.
Idén 6 nagyjátékfilm is versenyez, köztük a részben magyar érdekeltségű Fűzfa, a legutóbbi Berlinale-n a zsűri különdíját elnyert vietnami Taste, továbbá 4 rendezőnő filmje, 2 argentin, egy grúz és egy francia alkotás, mely filmek sikeresen szerepeltek idei A-kategóriás fesztiválokon.
A fesztivál különlegessége az AR-technológia  (kiterjesztett valóság) alkalmazása, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Mindazok, akik letöltik az ingyenes “AR Go” mobil alkalmazást és a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítják, a telefon kijelzőjén nézhetik meg a 9 egyperces rövidfilmet a technikai újdonságokra fogékony filmrajongók.
A nemzetközi zsűri tagjai idén Delphine Leoni francia producer és filmrendezőnő, Ayabonga Magwaxaza filmrendező Dél-Afrikából, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Danski Tang kínai származású, jelenleg az USA-ban élő animációs filmrendező és Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.
A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Somogyi Liza, Hendrick Leah, Jordi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Nagy Blanka Ágnes, Hajmási Péter, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A versenyprogram megtekinthető itt
A fesztivál facebook oldala pedig itt érhető el

A versenyprogramra jegyeket rövidesen a honlapon vagy a moziban lehet váltani.
Köszönjük a megtisztelő figyelmét a szervezők nevében is!