Velence: A leginnovatívabb film díját is elnyerte az ELTÖRÖLNI FRANKOT

Nagy sikert aratott a velencei filmfesztiválon bemutatott ELTÖRÖLNI FRANKOT című magyar mozifilm.

A 80-as évek nyers orwelli világában játszódó alkotás elnyerte a Venice International Film Critics’39; Week leginnovatívabb filmjének járó díjat.

Fabricius Gábor első játékfilmjét a hazai mozikban október 7-én mutatja be a Mozinet. Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása nagy sikerrel mutatkozott be a velencei filmfesztiválon, a nemzetközi sajtó lelkes kritikákkal fogadta és a film címszereplőjét, Fuchs Benjámint felejthetetlen alakításáért Starlight-díjjal tüntették ki a napokban.
Péntek este tartották a Venice International Film Critics’ Week díjátadóját, ahol Fabricius Gábor személyesen vehette át a válogatás leginnovatívabb művét illető trófeát első játékfilm rendezéséért. A filmkritikusok velencei válogatásában korábban olyan, ma már legendás rendezők debütáltak, mint Kevin Reynolds, Olivier Assayas, Mike Leigh, Bryan Singer, Harmony Korine, Peter Mullan, Abdellatif Kechiche vagy az Oscar-jelölt Bruce Weber és az Oscar-díjas Kenneth Lonergan.

„Óriási megtiszteltetés számomra a Nemzetközi Kritikusok díja Velencében. A díjat azoknak a tehetségeknek ajánlom, akikről a film szól, akiket tönkretett egy olyan kor, amelyben nem volt jövőjük. Elüldözték, elhallgattatták, vagy megvásárolták őket a szocializmus évtizedeiben – nélkülük üresebb és szürkébb lett a világ. Mi innen a jövőből ezzel a disztópikus filmmel emlékezünk rájuk, miközben azokat sem felejtjük el, akik eltörölték Frankot.” – nyilatkozta Fabricius Gábor.

„megdöbbentően időtlen dimenzió” – Cineuropa
„briliánsan egyszerű” – Eye For Film
„kiváló film” – Close Up
„lehengerlő alkotás” – Cineforum
„meglepő intenzitású film” – ICS Film
„Fabricius a magyar filmet új és izgalmas magasságokba emeli” – Intoscreen
„különlegesen szuggesztív dráma” – Cineuropa
A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is, a további szerepeket olyan ismert színészek játsszák, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós, a koreográfus Frenák Pál, Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea.
A film operatőre Dobos Tamás, látványtervezője Eggert Ketilsson, Kiss Dorka és Fabricius Gábor, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.
Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA és CLIO díjas mediadesigner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak. Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja volt, többek között Torontóban, Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és az Aegon irodalmi díj jelöltje volt 2016-ban.
Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A film a magyarországi mozikban 2021. október 7-től látható, a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Eltörölni Frankot részlet:

Venice International Film Critics’39; Week: