Art+ Cinema –
Budapest

Fotó: Forgács Balázs, www.mozivilag.com

1912-ben az Erzsébet körút és Dob utca sarkán egy divatkereskedés helyén megnyitotta kapuit a Royal Nagymozgó.
Azóta, azaz több mint száz éve a helyiség folyamatosan filmszínházként működik.
A mozit 1925-ben átkeresztelték Vesta névre.
1942-ben új nevet vett fel a filmszínház, és Erzsébet mozi néven működött tovább, majd 1945-től ismét Vesta néven üzemelt.
Az államosítást követően 1951-től Pentele néven folytatta működését a mozi.
1954-től ismét új nevet kapott, ezúttal Mátra mozinak nevezték át.
Előbb 1958-ban újították fel, majd 1983-ban végeztek rajta nagyobb átalakításokat.
1984-től Mátra Mese- és Ifjúsági Moziként nyitotta meg kapuit.
1991. október 3-tól Örökmozgó név alatt működött tovább.
2015. október 1-től Art+ Cinema néven folytatja tovább működését az Erzsébet körút 39. száma alatt, továbbra is artmoziként, és két teremmel. A földszinti terem felvette Lugosi Béla nevét, az emeleti kisterem pedig Kertész Mihály teremnek lett elkeresztelve.

2023-tól teljes körűen megújulva, bővített programkínálattal várja a mozirajongókat az Art+ Cinema és Kávézó. 2023. augusztus 24-én a 10. Vertigo Filmhét premier előtti vetítéseivel, Sándor Pál kultfilmjeivel és kutyabarát kávézóval nyílt meg újra a tetőtől talpig felújított és átalakult Art+ Cinema, a belváros kedvelt art mozija.

A 2023-tól a Pannonia Movie Kft üzemeltetésében működő mozi teljes körű felújításon és átfogó átalakításon esett át, amely során nemcsak a vetítőtermek kialakítása és azok technikai felszereltsége lett modernizálva, hanem az immár kutyabarát helyszínként működő kávézó is teljesen új köntöst kapott, hogy még kényelmesebb és inspirálóbb élményt nyújthasson a látogatóknak. A korszerűsített berendezések és a frissített dizájn harmonikusan egyesítik a modern kényelmet és a művészi légkört. A mozi a korábbi kettő helyett már három teremmel működik és az arányos kialakítású új termeknek köszönhetően jelentősen javult a moziélmény minősége. A több terem emellett szélesebb körű filmkínálatot is eredményez a továbbiakban.

Az új Art+ Cinema és Kávézó nem csupán a filmek rajongóinak ígér felejthetetlen pillanatokat, hanem a művészetek iránt érdeklődőknek is változatos programokat kínál. A mozi a filmklasszikusoktól a kortárs art filmeken és művészettörténeti filmeken át a családi, ifjúsági filmekig és zenei témájú mozitartalmakig széles programválasztékkal várja a közönséget, és emellett speciális tematikus események, filmhetek, fesztiválok és előadások is részét képezik a repertoárnak.

A moziban az újranyitás utáni hetekben, hónapokban is izgalmas és sokszínű programokkal várják a nézőket. Az Art+ Cinema műsorpolitikájának egyik fő pillére, hogy art filmeket is rendszeresen műsorra tűz – eredeti nyelvű, feliratos formában is – amelyek máshol már nem elérhetők. Ezek a többségében fesztiváldíjas alkotások kiemelkednek a tömegfilmek közül, és különleges élményt kínálnak mindazoknak, akik szeretnék beleásni magukat a mélyebb mondanivalóval rendelkező filmek világába. Ősszel további retrospektív sorozatok keretében kerülnek vászonra a magyar filmtörténet megkerülhetetlen alkotásai: Sára Sándor, Mészáros Márta, és Fábri Zoltán legismertebb munkái. Emellett művészeti ismeretterjesztő filmek is rendszeresen bemutatása kerülnek, melyek páratlanul átfogó képet festenek a művészettörténet nagy hatású alkotóinak sokszínű világáról. A hollywoodi kultfilmek sem maradnak ki a repertoárból, a tervek között szerepelnek a digitálisan felújított filmtörténeti klasszikusok újbóli bemutatása.

A családias hangulatáról ismert Art+ Cinema mindig olyan kulturális közeget nyújtott, amely inspirálja és összehozza az embereket. A felújítás és az új üzemeltetés lehetőséget nyújt, hogy a mozi még magasabb színvonalon szolgálja ki régi és új közönségét, és közben megtartsa ezt az egyedi hangulatot, ami az Art+ Cinema jellegzetessége.

Elérhetőség: artpluszcinema.hu

Cím: 1074. Budapest Erzsébet krt. 39.

Email: info@artpluszcinema.hu