Mennem kell

Bemutató: 2022. szeptember 29.
Forgalmazó: Budapest Film

Eredeti cím: Strahinja Banovic
szerb-francia-luxemburgi-bolgár-litván filmdráma, 92 perc, 2021
Korhatár: 12

Vetítési időpontok november 13-án, az Európai Art Mozi Napon:

15:45 Belvárosi Mozi, Szeged
17:30 Center Mozi
, Békéscsaba
19:30
Cinema Bridge Mozi, Gyöngyös
19:45 Krúdy Gyula Art Mozi, Nyíregyháza

Tovább a 7. Európai Art Mozi Nap teljes programjához >>

Előzetes:

A fiatal házaspár, Strahinja és felesége, Ababuo, a menekültválság kezdetén hagyták el Ghánát. Németországig jutottak, ahonnan Belgrádba visszatoloncolták őket. Lehet, hogy Szerbia nem Németország, de a férj, Strahinja mindent megtesz, hogy új életet kezdjen. Keményen dolgozik a menedékjog megszerzésén, labdarúgóként próbálkozik egy helyi klubnál, és a Vöröskeresztnél önkéntesként dolgozik. A menedékjog megszerzése azonban hosszú folyamat. A szenvedélyes feleség, Ababuo Londonban szeretne színésznő lenni, és egyre inkább elege lesz abból, hogy évek óta várnak arra egy menekülttáborban, hogy legálisan jussanak el Nyugat-Európába.

Egy este szír menekültek új csoportja érkezik a belgrádi táborba, egyikük Ali, egy karizmatikus baloldali aktivista. Ababuo először kigúnyolja őket, de másnap egy szó nélkül elmenekül velük. Elhagyja Szerbiát és férjét, Strahinját.

Strahinjának ezután nem marad választása, és el kell indulnia a szerelme után.

A 2021-es Karlovy Vary filmfesztivál legjobb filmjének választott Mennem kell (eredeti cím: Strahinja Banovic, angol cím: As far as I can walk) című film a Strahinja Bán című középkori szerb eposz újragondolása, amelyben jelenkorunk fiatal afrikai menekültjei veszik át a szerb nemzeti hősök helyét. Ez az adaptáció egyszerre sürgető és időtlen, amely kérdéseket vet fel az identitásról, a hagyományról és a szerelemről. Az alkotást Stefan Arsenijevic rendezte.

díj: Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál 2022 – Legjobb film, 18 további nemzetközi fesztiváldíj

Rendező: Stefan Arsenijevic
Főszereplők: Ibrahim Koma, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić

Médiapartner: