George Pal Mozi –
Cegléd

A ceglédi mozi épületében az első előadást, 1913 július 27-én tartották. A mozi neve Uránia Mozgóképszínház volt és az Uránia hálózat tagjaként működött. Az évek folyamán több néven, több tulajdonos üzemeltette és többször át is építették. A város tulajdonába került 1991-ben a vagyon átadással a mozi, illetve annak üzemeltetése is.

A vidéki mozik között a ceglédi mozi lett először DOLBY DIGITAL és DTS hangrendszerrel felszerelve. 2004–ben volt egy nagyobb felújítás, amikor a mozi jelenlegi formája került kialakításra. Klimatizálva lett mindkét terem, valamint kicserélésre került az akusztikai burkolat és beszereltük az e-cinema fél digitális vetítési rendszert. (A Patkós Irma teremben az akusztikai burkolat alatt megtaláltuk az eredeti stukkós mennyezet maradványait.) A mozi visszakapta a régi nevét: Uránia Filmszinház. 2005 óta az EUROPA-CINEMAS és az ART CINEMA CICAE tag-mozijaként üzemel. 2011-ben került sor a Patkós Irma terem digitalizálására. Beszerelésre került egy 2K képfelbontású CHRISTIE CP2210típusú digitális vetítőgép, amellyel hagyományos 2D, valamint 3D filmeket is tudunk vetíteni. A 3Dtechnológiához az XpanD aktív szemüvegeit (shutter glass) használjuk. Ez az eljárás ugyan több fényveszteséggel jár a passzív szemüveges 3D-vel szemben, viszont a 3D-hatás jobban érvényesül.

2018 májusában a mozi felvette  George Pal, a ceglédi születésű Oscar-díjas filmrendező és producer, az animáció és a sci-fi zsenijének nevét.

2700 Cegléd, Batthyány u. 1.
Tel./Fax: 53/310-950
cemozipt@gmail.com